保守黨雜誌The Spectator : BNO 平權上不成障礙

306 回覆
903 Like 15 Dislike
反送中前想renew BNO
但好麻煩,擺低左

經此一役,的起心肝去填表
點知加多左文件要求:
山][/red]要出世紙正本[/red]

嚴左係咪意味揸BNO會多左權利?
香港本來就唔係個個都有英籍

當年無英籍嘅人,唔係爭取平權嘅人嘅錯嚟。

救得一個得一個,更唔係好似你所講嘅“00後就唔救”

而且結婚一樣有 spouse visa
要出世紙好耐啦,只係可能之前無明文寫低,但其實都要你補交
我相信好多入立法會嘅都冇bno
之前好似唔洗喎,我幾年前續連副簽都冇就交咗
結婚咪有囉
你都話有得拗,你仲企相反嗰邊,五大訴求你會唔會幫對家諗埋反對,會你就唔係自己人

無論未來平權如何,你今日將我地分做97前後,你就係分化,分化一詞就係咁意思,將一班人諗方法試做幾班人。
現實就係你嘗試分化00後同其他人
第一次係連登發言,要屌我既請細力d

以下內容純個人意見:

其實如果要BNO平權.大家應該向民間著手宣傳先係正路。

英國係民主國家,官員怕議員,議員怕民眾
所以應該係向英國民眾宣傳,內容重點係英國政府當年遺棄全香港民眾。

係呢個資訊咁發達既年代,搵2-3個有拍片同剪接經驗既朋友,做1段煽情既短片,大概3分鐘左右即可,講述呢22年既慘況,upload上網絡,係英國既媒體網做下宣傳,效果相信會唔錯。
x3
BNO平權!
BNO
連英國e道都用唔到
要平權
條路好漫長
空歡喜 , 下次標題唔講明世柒會即 block
出黎遊行成班英國人護住你班後生仔唔好咩
咪就係。
嗱,一有BC就盡快諗辦法renounce中國籍,之後行頭
打中個純英籍就好笑
一眼就睇到

嗰種吹到大作風
個人覺得BNO冇居留冇所謂,最緊要有得世襲俾下一代。
唔撚想用支特
有其他國籍,佢憑乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞