門外漢教下大家網絡上私隱既重要性 降低比狗起底機會

22 回覆
6 Like 0 Dislike
前言:我諗有d人會見琴日警犬拉人單野搞到驚一驚,擔心點解警犬會咁勁搵到人,咁詳細點做到就好似未知啦,但我都想開po提提大家點樣避免比人經網上去捉到你出黎

————————————————————

咁家下網上發言可能會比狗捉,大家第一反應就係會唔會係比人賣料先會咁
咁我地第一步就係check同嘗試修改各平台既個人資料同私隱設定

1:改帳號資料同公開設定
我諗睇得依個po最低限度應該都有用連登 fb ig whatsapp
首先要講返先 google同fb(收購左whatsapp 好多人反映whatsapp講野好快就係fb見到相關廣告)都有奶過共(google有dragonfly fb唔多記得)
咁我地就登入返依d網,去改帳號資料
咁有咩要改?
[list]
[/*]首先電話號碼可以唔綁就唔綁
其次email address都最好唔好相同(部份社交平台可以用email add人,同埋如果個平台賣料比警犬 你損失都降到最低先)
Icon都盡量唔好同其他平台既ac一樣 最好唔出樣
[/list]

[list]
[/*]改完依d之後 就睇你私隱設定
以fb為例 就算你綁定左電話 你都可以set唔向任何人包括朋友顯示 就算你信朋友 朋友部腦都難講會唔會比警犬攞左去偷料
其次將所有發言set到只有好友睇到 必要時刪哂/改只有自己睇到 千祈唔好留位比狗入
[/list]

2:平日上網要避免fingerprinting 同cookie

平時上網 網站通常會背後紀錄你好多野(多謝哂google搞到網絡咁黑暗)
上至你停留左網頁幾耐 下至你用咩device咩os version 禁左咩制 都有可能會記(fingerprinting)
最大件事係你電腦會為果個網留低一個叫cookie既野 簡單黎講就係方便你下次再黎 個網可以認得你(例如你其實係邊個ac既主人等等 你下次再入就唔洗再登入)
以上既野雖然方便 但萬一個平台賣料/你部電腦比狗搶走左 咁就好危險 警犬唔洗問你攞pw都可以知你網上身份

[list]
[/*]為左防網上fingerprinting 首先推薦放棄用google chrome 改用firefox上網
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/?redirect_source=firefox-com
裝好firefox之後
設定可以直接改不接受第3方cookie(通常比人用黎跨網站用既cookie) 防fingerprinting 等設定
再裝ublock origin
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ublock-origin/
Cookie AutoDelete
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/cookie-autodelete/
等插件 應該就夠應對平日既privacy concern
[/list]

[list]
[/*]如果想極端既 可以用tor browser 依個就要自己摸索
同埋就算你上網set到幾嚴都好 原則上你一登入個網就破左武功(即知你係乜水) 盡量減少網上ac數量方為上策
[/list]

3:刪唔需要既ac/建立網上多重身份

你覺得唔可靠既平台(特別係支那既) 刪得ac就一定要刪
唔刪得既 就試下唔同地方作唔同身份(名 性別 出生日期) 同用唔同device,密碼登入 避免比人定位到就係你

4:改用尊重私隱既平台

可能大家唔知 其實google mail佢系統係會read你入面既內容 唔好話好人好者怕乜 如果google他日賣料比支共 你就同住玻璃屋冇咩分別 fb whatsapp google會ai分析你所有up上去既相

其實家下有好多重私隱既服務 主打既例如有
0knowledge 即係連個平台都唔會知你收埋左咩落去 只有知帳密既你先知
加密 - 正苦要攞料都只會攞到堆受你pw加密左既野 唔知pw難解密
等等

[list]
[/*]咁有咩好替代品呢?
Google search- Startpage(代你用google search但唔記你資料)/duckduckgo(但廢廢地)
Email - protonmail / tutanota
Whatsapp - telegram(但好似話冇點對點加密 暫時諗唔到)
同埋儘量避免用一條龍服務(如google)
[/list]
——————————————————
以上係扮緊工用電話打既
希望唔好屌我格式問題 同埋我冇特別學it野唔好屌我錯term/概念
我發現真係好多人知起底容易起一個ac就起哂人地親戚朋友 但自己就冇做好防起底保護
希望以上既野可以令大家有basic既privacy知識保護自己(特別家下係對上暴政權既情況 一搵到你就各種方式屈你白粉cp)

另外驚比警犬查電腦既
最好全harddisk加密 否則佢插隻linux手指就開到你c d drive既所有野 依方面我唔多熟 希望有人補充

最後提提大家 好多野都唔聲唔聲比支那買左/合作
例如discord , Opera(瀏覽器),reddit大家最好查清楚先用同唔好比太多資料

如果想知更多注重私隱既服務(如email)同程式
可以去依個網參考(有中文版但資料唔夠英文詳細)
https://www.privacytools.io/index.html

Reddit實用subreddit

https://reddit.com/r/privacy
https://reddit.com/r/privacytoolsIO
頂po出黎個格式好柒呀
Sorry大家
我冇野講
我無野講
太長冇人睇
10連收皮落黑洞
Privacytool果度有推介
ProtonVPN有free版而且速度還可接受(之前試過用黎睇abematv 唔知家下有冇block)
其他vpn未試過
講真私隱有價可考慮下果堆要比錢既我覺得
唔推了
幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞