有冇人試過催眠治療?

21 回覆
1 Like 2 Dislike
最近受情緒影響得好嚴重,想搵啲方法解決。
上網搵到有間香港催眠治療中心,有冇人試過?
認真問
[無名英雄的說話]報道已出街!請記住他們的話
https://lih.kg/1281137
音叉治療 音頻治療
youtube有
音頻打「hz」就有
Ummm我有催眠治療師資格同牌照,有幫過人考過實習試,不過之後無真係做呢行,
如果你想試催眠治療,對你嚟講會唔會有效第一次就會知,然後我學嘅老師話average你有嘅一個問題三次應該完全搞掂,有啲人一次已經搞得掂添,所以個啲一次過compul你要比好貴包哂好多次eg6次個啲,就唔係咁好,同埋可能無乜效果先要六次咁多。除非你多過一個問題要處理。
因為催眠對你有無效係受好多factors影響包括年齡性別性格智商有無被催眠過嘅經驗等,呢啲factors會影響你受暗示性嘅能力in others可以被催眠嘅能力,繼而有唔同程度嘅效果出左嚟。
你詳細啲係咩情況? 如果你想我都可以睇下可唔可以幫到你
Yaaaa stay healthy加油!
In other words😂
聽住缽音打坐冥想試下得唔得
https://youtu.be/5sbRuUC6ocE
所以你可以based on上面講嘅野去決定揀邊間。
建議搵臨床心理學家 好過 催眠治療師
起碼比較可靠、同專業程度高好多
醫院、社署等亦只會聘請臨床心理學家
另外小心中伏。

[幫手推爆佢] 有需要 搵人輔導唔緊要 但要小心紅底救心熱線
https://lih.kg/1287755
其實呢催眠學係心理學其中一個分支嚟嘅,如果你睇返起源歷史會發現係一個心理學家治療研發出嚟嘅。
而心理學家都可以有好差/無用嘅,問下身邊有接受過相關服務經驗嘅人就知。當然都會有好嘅

總之從來樣嘢好定唔好,好多都係睇點用佢,真係會有壞人用係殊途。不過咁都代表係work先可以殊到,所以要小心認真去揀係真嘅。你揀左試催眠治療我都建議你可以揾人陪住去嘅。

好似共產主義原意係好,想人人平等大同世界無貧富懸殊,但計漏左人性嘅弱點(接受過教育同有正確道德價值觀可能可以抵銷),然後有部分人真係會自私自我中心唔做野唔幫手唔付出當理當然etc.🙃所以你見啲有錢人都捐錢for教育最多,因為教育多啲有良知嘅人成大多數甚至最理想係全部(不過真係好難)係好緊要(講遠左off topic sor hahhaaa
總之大家發夢嘅人要加油照顧好自己而後先可以照顧同守護到其他人同成個香港,我地互相支持! 然後夢想成真心想事成馬到功成plz
唔爭議咩手法高低了,事實上亦有前輩臨床心理學家會用催眠治療。但催眠治療現在非主流治療方法亦係事實。

另外資歷呢?本地催眠治療師的質素、資歷,都冇保證。重點係我想介紹樓主去睇一啲主流、比較可靠嘅方法。咁比較穩陣一啲。
多謝巴打咁用心解答
我黎緊會去見一位治癒師,睇下效果點
效果如何?
小弟黎緊都會見一個
見完你自己覺得麻麻地?有無detail講多d ?
我無去穩精神科醫生吖,因為唔想食藥,如果催眠無效打算去穩臨床心理學家,不過都好貴
點解冇繼續做呢既? 我幾年前試過一次收費的催眠服務 宜家想讀番個course 幫下朋友 自我增值咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞