一人一張自己最引以為豪嘅相

432 回覆
50 Like 12 Dislike

行左9日到山頂,暫時冇相可以代替到

去左邊?求DETAIL

亂影

去左邊?求DETAIL

Nepal Annapurna circuit 沿途行十零km一個村落,可以俾你訓覺食野,人生第一次行山

iPhone 影
有無Loxia 50巴打覺得紫邊好勁?同埋真係f4之後開始先sharp?

利申:同RX1R 比較

更正,係F4 之後都唔sharp
只係無咁soft.
F2簡直唔似新鏡, 好似幾十年前啲老鏡咁嘅解像度同埋紫邊

不過發色都似老鏡,好自然 好立體
似乎Loxia 50 sharpness同bokeh唔係強項
顏色先係強項

Sharpness 有35mp,弱過FE55(40MP),但絕對唔差,A7ii 24mp sensor夠用

散景好睇個人口味喎,planar sonnar 各有千秋,planar切割力強、sonnar 多數一層層虛化
我比較喜歡planar,同埋FE55 有洋蔥圈散景

Loxia 50顔色正之餘,我覺得最貴係貴在經典planar 結構,同埋佢做工好J到一個點

resize 50%
A7R II Loxia 50@F2

DxO 同MTF其實我都唔係好睇
主要真係睇實際影出嚟效果
Loxia支鏡老老實實以Planar來講結構 真係唔sharp.
同埋啲bokeh 係有點亂有點礙眼
我都鍾意Planar. 我支C/Y 100/2.8 Makro Planar 到而家都仲係我最鐘意嘅鏡

Loxia 我又覺得唔算貴,做工的確好J (新鏡標準來講)
巴打唔好誤會,我好鍾意支Loxia 只不過係客觀討論下支鏡嘅特性
有無Loxia 50巴打覺得紫邊好勁?同埋真係f4之後開始先sharp?

利申:同RX1R 比較

更正,係F4 之後都唔sharp
只係無咁soft.
F2簡直唔似新鏡, 好似幾十年前啲老鏡咁嘅解像度同埋紫邊

不過發色都似老鏡,好自然 好立體
似乎Loxia 50 sharpness同bokeh唔係強項
顏色先係強項

Sharpness 有35mp,弱過FE55(40MP),但絕對唔差,A7ii 24mp sensor夠用

散景好睇個人口味喎,planar sonnar 各有千秋,planar切割力強、sonnar 多數一層層虛化
我比較喜歡planar,同埋FE55 有洋蔥圈散景

Loxia 50顔色正之餘,我覺得最貴係貴在經典planar 結構,同埋佢做工好J到一個點

resize 50%
A7R II Loxia 50@F2

DxO 同MTF其實我都唔係好睇
主要真係睇實際影出嚟效果
Loxia支鏡老老實實以Planar來講結構 真係唔sharp.
同埋啲bokeh 係有點亂有點礙眼
我都鍾意Planar. 我支C/Y 100/2.8 Makro Planar 到而家都仲係我最鐘意嘅鏡

Loxia 我又覺得唔算貴,做工的確好J (新鏡標準來講)
巴打唔好誤會,我好鍾意支Loxia 只不過係客觀討論下支鏡嘅特性

回錯post自膠

狠評!

求狠評

用iphone影?

呢張好得意

狠評!

個位靚 完
喂樓主有個印尼人偷你圖喎

樓主點睇

樓主比人踢爆左

樓主5日前po 條友3日前

條友如果有fb/ flickr/ 500px 或者其他platform po過呢?
樓主出raw啦 我信你架

呢張好得意

多謝巴打

呢張好得意

多謝巴打

去左邊?求DETAIL

Nepal Annapurna circuit 沿途行十零km一個村落,可以俾你訓覺食野,人生第一次行山

報團定單拖?

純粹覺得幾靚, 無乜豪唔豪

菲林新仔 勿屌

真鳩影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞