(2017年2月下旬)潮濕偏東氣流&冷空氣先後影響本港,旬初有雨,旬末寒冷。

83 回覆
2 Like 0 Dislike
HKO 12.6度 唔識跌
聽日去唔去到11度啊

D雨區都唔落黎
[b]於日本橫濱舉行既聯合國亞洲及太平洋經濟社會委員會及世界氣象組織颱風委員會第四十九屆會議閉幕,重要事宜如下

替換2015年除名颱風名字

1.巨爵更改為KOGUMA(由日本提供,小熊的意思)

2.茉莉更改為CEMPAKA(由馬來西亞提供,玉蘭花的意思)

3.蘇迪羅更改為SAUDEL(由美國提供,戰士的意思)

4.彩虹更改為 SURIGAE (由朝鮮提供,雄鷹的意思)

尚未有正式中文譯名

2016年颱風除名

一、莫蘭蒂(中國要求除名)
二、莎莉嘉(菲律賓要求除名)
三、海馬(菲律賓要求除名)
四、洛坦(菲律賓要求除名)
[b]於日本橫濱舉行既聯合國亞洲及太平洋經濟社會委員會及世界氣象組織颱風委員會第四十九屆會議閉幕,重要事宜如下

<ins>替換2015年除名颱風名字</ins>

2.茉莉更改為CEMPAKA(由馬來西亞提供,玉蘭花的意思)

尚未有正式中文譯名

<ins>2016年颱風除名</ins>

有無資料點解會被除名
涷到繼續返工

替換2015年除名颱風名字

尚未有正式中文譯名

2016年颱風除名

有無資料點解會被除名

莫蘭蒂繞過台灣一手風打福建,
福建傷亡慘重
洛坦十二月超颱打賓賓
莎莉嘉同海馬前後腳打我地前,
賓賓都一樣前後腳,影響好大
今早低溫破埋今冬紀錄
雖然0.1度之差,10.7度
今早低溫破埋今冬紀錄

btw最高既全年最凍果日低溫係10.6度,
今朝凍過上次但仍然會刷新呢個紀錄
今早低溫破埋今冬紀錄

呢句嘢睇左幾次先明
今早低溫破埋今冬紀錄

呢句嘢睇左幾次先明

有無人解讀
今早低溫破埋今冬紀錄

呢句嘢睇左幾次先明

有無人解讀

即係今年最凍果日熱過過往最凍果日
今早低溫破埋今冬紀錄

呢句嘢睇左幾次先明

有無人解讀

天文台本身好似用最高年最低氣溫
意思即係最高既全年最低氣溫
上年係3.1,今年暫時係10.7,
係一年一年既比較黎
之前第一名係2007年既10.6,
第二名係2015年既10.5
今早低溫破埋今冬紀錄

呢句嘢睇左幾次先明

有無人解讀

意思即係最高既全年最低氣溫#
要拆開兩邊睇,全年最低氣溫
係一年一年既比較黎
然後就係將每年呢個數字排列,
越高越排先
即係全年無低過10度果d就實榜上有名,
其中一個角度睇到呢d年份有幾暖
btw係最高既全年最低氣溫,
如果係全年既最高最低溫咁就係熱夜果d 29.×

冷氣團向暖氣團推進,前緣會形成冷鋒。密度較高的冷空氣切入暖空氣下方,暖濕空氣被擡升,形成鋒面雲。衛星圖像顯示2017年02月22日在中國東南部地區與一道冷鋒相關的鋒面雲。(圖像由日本氣象廳的向日葵8號衛星所拍攝)
https://youtu.be/ZSUy-PgfeHA

【氣象災害情報】低溫注意報 , 低溫預警
本台於2017年2月24日2000時向九龍西、九龍東、新界東發新界西地域發出的低溫注意報仍然生效
本台於2017年2月24日2000時向港島地域發出的低溫預警仍然生效
強烈東北季候風會在未來兩三天為華南沿岸地區帶 來寒冷及多雲的天氣。

香港西面開始落雨
今冬最低10.6度
唔使做有紀錄以嚟最高最低溫冬天
今冬最低10.6度
唔使做有紀錄以嚟最高最低溫冬天

平左紀錄
同07年並列最高最低溫冬天
今早低溫破埋今冬紀錄

呢句嘢睇左幾次先明

有無人解讀

意思即係最高既全年最低氣溫#
要拆開兩邊睇,全年最低氣溫
係一年一年既比較黎
然後就係將每年呢個數字排列,
越高越排先
即係全年無低過10度果d就實榜上有名,
其中一個角度睇到呢d年份有幾暖

熱島效應惡化,都有機會推高呢個紀錄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞