越南人寫咗首歌俾我地

626 回覆
3566 Like 11 Dislike
中國+港共+黑警 vs 香港人+全世界

香港人係純不孤單
好多謝佢地
韓國有光州事件及朴槿恵事件, 所以韓國人都容易支持及理解香港發生咩事,

【香港媽媽「反送中」唱光州抗爭曲】
https://www.youtube.com/watch?v=6RO87--l5GQ
https://www.youtube.com/watch?v=vlcOOqVCsNk
今早收到來自韓國光州 MBC 電視台的記者查詢,他們聽聞前晚一群香港媽媽在遮打花園舉行「反送中」集會期間,大會上曾唱出了象徵著當年韓國光州「5.18」民主運動的代表歌曲 - 《為你的行進曲 》(임을위한행진곡)的廣東話版本,感到好奇,希望想多點了解香港版本歌詞背後的內容。

感謝「眾新聞」當晚有把表演歌曲錄下,經網上查證,那首廣東話版本歌曲,其實名為《雨傘進行曲》(우산행진곡),是香港著名社運與文化人金佩瑋博士 (甘甘),根據原來由韓國金鍾律撰寫的曲目,再編寫成中文歌詞,在 2017 年紀念雨傘運動三周年時發表。

幸得好友 Suzuki 拔刀相助,今天趕急地把香港版本的歌詞,再翻譯成韓語版本,轉發給韓國的記者,希望能讓韓國的朋友,也可讀懂香港版本歌詞背後的意義。

韓國人拍香港好有電影感
https://www.youtube.com/watch?v=CoFGnpyvx3o
Cls好感動😭😭😭多謝你地
首歌好好聽 好感動
多謝越南
以後唔棟你哋奶喇
有啲肥媽feel
感動 我半個鄉下~!
香港加油
不漏動拉都connect埋
btw 好感動
訓教啦越南仔
幾時光復越南共和國?
加油呀香港人
光明一直都喺我哋呢邊!!
林鄭令世界大同
We are not alone
手足們 共勉之
老母都係越南人

雖然佢唔係反共(可能佢好細個就去香港,嫁比個on99大陸佬老豆),但佢都間唔中屌我老豆咁支持中國做乜,話佢成日喊打喊殺咁

但佢係中間派,唔理我做乜,但一定要我安全

對唔住老母我同你講我係去街玩,其實我係去左現場

利申 佢都有覺得衝入立法會太過分,我都盡量解釋點解會有呢一步,比其他片佢睇清其實我地唔係純粹要暴力(tvb新聞片好撚影響中間派既人
種族上黎講越南人同我地,比我地同北方支那人更接近
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞