鼓撚入黎傾下計先

85 回覆
7 Like 0 Dislike
好悶 大家呢排練緊咩
新手 連緊double stroke咋
新手 連緊double stroke咋

有練左single stroke 味 rlrr lrll
Rrlr llrl. Rllr lrrl
Paradiddle 練成世
Paradiddle 練成世

Paradiddle好用 一定要練
拎黎炸鼓一流
打左幾年 宜家咩野想練 又唔知自己鍾意玩d咩 好似好耐都無進步咁
大家點發掘新野/有興趣既野玩?
打左幾年 宜家無咩野想練 又唔知自己鍾意玩d咩 好似好耐都無進步咁
打左幾年 宜家咩野想練 又唔知自己鍾意玩d咩 好似好耐都無進步咁

好多野可以練 rudiments都練成世都得
試下將佢放落foot到
其實我都係好迷惘 唔知練咩好
想練啲polyrythem 又唔知點入手同應用

唔易玩的
係咪metal友?
我建議練好d 腳既 independence 先
聽下periphery or animals as leaders 呢d 用左好多polyrhythms
想問你地點訓練自己諗野 個問題好似好白癡
但好多野明明學左 練熟左
一play歌jam就乜都諗唔到 打黎打去都係個d

唔易玩的
係咪metal友?
聽下periphery or animals as leaders 呢d 用左好多polyrhythms

唔算metal友掛
純粹想學好多style令自己進步
你講果兩隊band呢幾個星期開始聽緊
之前玩dream theater多

呢個問題我都成日問自己
不過我諗最重要都係聽好多好多歌
不停學人地嘅野 然後將佢演變 成自己嘅野
不停擴闊自己領域 先可以jam得好啲

Jam歌我都係靠feel
夾就得 用返基本patten 有時加d dynamics rudiments
唔會刻意用死學過d licks

唔易玩的
係咪metal友?

唔算metal友掛
純粹想學好多style令自己進步
你講果兩隊band呢幾個星期開始聽緊
之前玩dream theater多

Dream theater正
佢地d live好似開左cd咁
好多music genre 都可以學
polyrhythms 真係難 兩個pattens 好難打得準
最近練緊rockschool首lead sheet
諗緊買唔買Tama SLP Snare好
有時覺得自己仲係好廢,唔應該咁快追求啲靚野,練好啲技術先
新手一問 其實呢啲rudiments練完係咪可以任意用落fillin roll鼓到

Touching 好重要
有錢有恆心就買
呢首唔易 打得既都差得去邊 比d信心自己
新手一問 其實呢啲rudiments練完係咪可以任意用落fillin roll鼓到

係 好多變化
最好加d accents

有錢有恆心就買

多謝巴打

有錢有恆心就買

多謝巴打

咩係touching
仲有冇咩術語可以教下我

有錢有恆心就買

多謝巴打

咩係touching
仲有冇咩術語可以教下我

打落去既感覺
好似你玩保齡球咁你都要搵岩自己個波先碌得靚咁(好似係)
一埋位就乜都練吓
打打吓都兩個幾鐘

鼓撚識少少bass 近排自學緊樂理同走bass scale 想玩埋寫歌

之前用software 用2個chord整左首好鳩既歌

練兩個幾鐘好攰 特別練腳 練完好好訓

我都想學樂理 有時夾band人地傾緊樂理完全搭唔上嘴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞