開咗個tg group歡迎有志編輯維基(wiki)嘅戰友加入

54 回覆
26 Like 0 Dislike
長遠目標:
於中英文版維基增加對我方有利的信息。讓日後人們可以更了解今日所發生的事。

具體做法:
1. 編寫重要事件, 人物的條目
2. 添加支持我方的各界人士的回應
3. 記錄建制派人士失言/具爭議性的言論

注意事項:
1. 不要小學雞式地破壞維基頁面 (改花名/改逝世日期)。我們需要的是能長遠留在維基的內容。
2. 創建帳戶時, 用戶名稱需要盡量低調, 不要讓別人看出我們之間有聯繫。我們之間亦不必知道對方於維基的用戶名稱。
3. 維基本身已經有一套複雜的規則。如果你唔了解依套規則去編寫,最後只會被刪除。一開始唔好預期自己做到太多貢獻,你要小心翼翼有技巧咁滲自己想加嘅信息入去。

點解要開group?
我自己都唔熟悉維基嘅玩法。大家入嚟交流點樣寫先可以符合維基嗰套規則,咁先可以培養到更多有能力寫維基嘅人。

支持
呢排見呢種條目上到DYK都幾意外 唔知係咪關中共block咗wiki事 冇乜幾可見有維基人投反對票話行文唔中立
不過都需要盡力寫得貼近維基的要求,咁先可以令內容存在得更長久。

我見Sing Hallelujah to the Lord依個條目中英文版都有提及最近的示威有用到依首歌。
喺唔同類型的條目增加跟香港有關的元素依個做法都好好,有助增加香港的關注度。
(建議) 清楚表達香港人訴求 - 聯合聲明已被毀,促請UK,US,EU同國際政府介入
https://lih.kg/QfNeqV
呢層可能要留意下關注度問題
因為未必咁多份文件/報告都有好多人留意
https://zh.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:關注度
如果開新頁面之前搵到5個以上嘅source就會比較穩陣 (例如:本地/外國媒體嘅報導)
push
多謝提醒
依份報告嘅關注度應該足夠嘅
我會搵多啲各界嘅反應

至少中方嘅反應一定好易搵
支持
咩資料?
維基嘅資料你隨便引用啦。
In Outliers I trust

十幾年後啲學生想認識返今日發生嘅事,好多都會上wiki睇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞