7月6屯門公園「勿摸活家禽」宣傳活動2

276 回覆
320 Like 4 Dislike
各位!!!雖然我唔係主辦一方,但見到大家咁支持呢個活動,我作為屯門人,真係非常之感動

上個post有好多巴打話呢個活動會分散反送中既注意力,但我想強調屯門公園既問題係民生事項,或許好多人唔清楚屯公係點,覺得d大媽跳下廣場舞冇咩問題,但事實上,佢哋係到賣唱,甚至班來自內地既「家禽」著住性感服飾,公然同班廢老跳淫舞,我真係睇唔過眼
而家好多良家婦女同小朋友已經唔敢再入屯公,驚俾d廢老問價

各位,今次我哋目標好清晰!我哋係透過溫和的活動,表達訴求;令更多師奶,藍絲開始接納示威的行為。
有巴打認為「光復」兩字有d敏感,唔知大家有咩提議?

我本人希望藉「預防禽流感,勿摸活家禽」同埋「還我乾淨屯門公園」作為主要口號,向老中青宣傳環境衞生既重要性

主辦方開左TG谷,歡迎大家入內討論
https://t.me/joinchat/JbG4XFktS3B8ycpTOHR47Q

再次感謝大家推post支持
【活動定位】
1. 和平理性非暴力遊行
2. 遊行完並沒有集會
3. 遊行完結後歡迎兄弟齊聚屯門公園野餐談心,享受美麗環境
4. 活動結束後,一切民眾行動均為自發,與主辦機構無關。手足要承擔個人責任。
5. 活動為純地區民生工作,與政治事件無關
6. 活動歡迎一家大小參與,齊齊合家歡活動。

【遊行路線】暫定
新和里遊樂場 → 凱都戲院 → Vcity → 市中心(巴士站) → 友愛路 → 屯門公園南門
預計遊行時間為45分鐘。

【集合需知】
時間:14:30 集合;15:00 起步
地點:新和里遊樂場(紅橋站巴士站)

【交通資訊】
九巴到達之路線為58M 58X 63X 260X 960
(九龍及港島 有意參與遊行人士
可在屯門轉車站轉乘以上路線
而經港鐵前往 遊行起點路線之人士
可在西鐵兆康站下車 轉乘751 往友愛方向 或610往屯門碼頭方向之列車或輕鐵澤豐站 沿行人天橋橫過屯門河)

【注意事項】
請大家自備乾糧和充足食水
野餐時希望大家盡量克制情緒
盡量不要和其他人士發生衝突
當日有傳媒在場
如不幸被其他人士騷擾
可以呼籲同行手足 或在場傳媒
幫忙拍下該人士之惡行
本次遊行已向警方和康文署 申請不反對通知書 尚待回覆

https://t.me/joinchat/E_ooZhYVekj7X4Qruv-HmQ
光復屯公傳單組 請大家自行加入

新朋友注意, 以下為先前討論結果

1. 無規定着咩顏色嘅衫,但盡量避免黑色。不建議戴口罩
2. 唔好唱聖詩,除非你有舉辦宗教活動既資格
3. 遊行後大家可以留低野餐 享受悠閒嘅假日
暫時有建議 牧童笛合奏 耍八段錦 唱歌 跳kpop。建議不要圍呀伯。
4.如遇上 惡劣天氣 紅雨或3號風球以上 遊行同活動將會取消
5. 已有街坊表示會帶一家老小。希望大家斯文克制,勿講粗口,做小朋友榜樣。
6. 歡迎各路記者報導,此活動為健康活動

重申:遊行隊伍係由新和里遊行至屯門公園, 如果怕屯門公園入面啲呀伯,可以選擇唔入公園。

支持
之後會唔會針對康文再岀信?
屯門公園衛生關注組
重申:是次遊行均只是表達市民訴求 並無任何衝擊活動。遊行隊伍係由新和里遊行至屯門公園, 如果怕屯門公園入面啲呀伯,可以選擇唔入公園。屯門區內市民自發和平遊行,冇集會,冇大台。市民如中途感到自身有危險,可即時離開。謝謝
緊記 和平 理性 非暴力
Be Water
我哋一齊係佢隔離開檔唱 sing hallelujah to the lord 得唔得
人多大聲過佢
佢哋都冇哂癮啦
唔洗嘈交同郁手
長期玩,遲早收皮
唱其他歌好啲? 分返開反送中同屯公活動
光復改做淨化會唔會好啲
都好喎
淨化屯門公園!
不如唱下兒歌
幫推
好撚正
杜汶澤share左!!!
屯門公園近年被一眾唱歌跳舞嘅大媽,同埋睇佢哋唱歌跳舞嘅伯父佔領,令原本恬靜嘅公園,變咗成個大富豪咁熱鬧。有網民就喺今個周六(7月6日)發起「光復屯門公園」行動,由屯門新墟遊行至屯門公園,表達處理噪音滋擾等訴求。發起網民表示,希望「光復屯門公園,還我乾淨香港」,佢仲提醒大家去到公園「預防禽流感,勿摸活家禽」!

係呀,公園真係好多唔同品種嘅雀鳥,有興趣參與觀鳥活動嘅市民,記得眼看手勿動, 唔好隨便摸雞隻嘅尾部,更加唔好隨便攞自己隻雀出嚟,聽聞之前有位伯伯就係撚雀撚得興奮得滯,最後俾人送咗入醫院,兄弟小心呀~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞