個女仔嘅死係香港人嘅責任

44 回覆
268 Like 21 Dislike
政府係其一,呢個好明顯,剩底嘅咪就係香港人嘅虛偽。

明明自己好錫身,但係就講到願意慷慨赴死。

用一句「留有用之身」,去為自己錫身做辯護。

「我唔想再見到下一個」淪為唔犧牲嘅暗示,自殺唔係唯一一種犧牲,而抗爭嘅成功需要嘅就係集體犧牲嘅覺悟。

香港人最驚就係身邊嘅人比自己做得多,驚有一日自己要跟住做,香港人唔願意,只肯坐享其成。

用文明示威冇人燒車冇人打警察,嚟掩蓋自己無論發生咩事都唔會出手嘅底線一個

講到尾,唔肯承認自己嘅膽小,但係又滿口浪漫,宜家有人信你地啦,佢犧牲咗啦。
如果死嘅係你 你話幾好呢
呢d撚樣見一個block一個
既然宜家有咗呢個責任,係時候負責
樓主變相鼓勵自殺
每次當我地覺得就黎完既時候 都仲有人會死 不斷提醒我地抗爭係未完
我敢講句,之後再係出到嚟行行企企,停滯不前,更多人只會覺得失望,更多人做傻事,我地唔可以比佢地白白犧牲。
正仆街 你唔死都無用
可能有部分人係咁 但唔該唔好一碌鳩打一船人 事實上就係當前環境令香港人抗爭好多制肘 豁出去搏命既成本唔係個個付出得起 與其屌全家 不如諗下有咩可以做 樓主有進取見解都可以提出討論 而唔係係呢個時候借死者做藉口散播失敗主義
好多人唔明

個女仔既死係一個果 係一連串因素既結果

你怪個果 話個果唔應該咁係冇用
有人犧牲跳樓,稱做A
有人認為抗爭唔值得搏命,稱做B
宜家有人話唔好一碌鳩打一船人,因為好多香港人係因為環境制肘所以唔會搏命,所以佢地唔係B,可憐。

如果我散步嘅係失敗主義,你散步嘅係失敗。

然而我講嘅內容同失敗主義嘅方向完全相反。
歪理。

以死相諫,第一個係可以喚醒大部份人。
但香港政府採取強硬、冷血既態度處理。

不斷用以死相諫,只會有反效果。
別有用心既人可以大做文章,例如港獨/外國勢力向年輕一代灌輸自殺意識,令年青人誤以為自殺可以迫使政府妥協....

最重要,而家呢班官係冷血,自殺有咩原因,佢地都只會化為數字。根本唔會在意人命,人既控訴。所以我地呢邊唔可以再有第3個人死

呢場硬仗係一場持久戰!大家攰既真係可以抖抖,唔睇資訊住,大家會明白。同埋好好關心身邊戰友!
不知所謂

你睇清楚佢封遺書係寫畀邊個,係寫畀香港人。

哈哈哈,真係不知所謂,到宜家仍然有人認為我講緊嘅係要鼓吹自殺,哈哈哈,不知所謂,係我地香港人不知所謂害死咗個女仔。

今次犧牲左兩個人,但係我哋又行返轉頭,哈哈哈哈,我地膽小對你地唔住,哈哈哈,持久戰,我地對你地唔住。

我同佢地一樣膽小,但係有一點我比佢地勇敢嘅係,我比佢地誠實,我敢承認我唔敢為革命而死,而我亦唔會俾藉口自己合理化自己嘅膽小,我憎恨呢個政府,佢地要為你地嘅死負責。我亦憎恨自己,因為我嘅膽小,所以我唔願意為你地負責。
六七暴動呢
[長文]求下大家唔好自殺,有梁先生真係夠啦
https://lih.kg/1266479
我地要做嘅唔係死諫,死亡可以係後果,但唔係手段,如果仲有人話我係散布失敗主義或者鼓吹自殺,噉果班人一係就係打手一係就係不曾思索嘅人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞