〔突發!!〕給臺灣人的公開信公投

159 回覆
116 Like 1 Dislike
第一篇叫台灣人向峯會各國請願,呢個時間出好似遲左少少
以出文時間黎睇第二篇會好d
推推推
.
字海得唔得架

會唔會貼PTT仲好過貼報紙
.
2好啲 但標題要改一改
第2篇好啲,煽情有noise, 標題都好過第1篇
第二唇亡齒寒好好多,講多D同佢地相關嘅嘢,影響埋自身利益,正常有留意時事應該知香港新聞,拉動中間市民注意或推動有留意開班人更進一步為目的
字海得唔得架

會唔會貼PTT仲好過貼報紙
pish
睇標題投1
睇內容投2
Push
投2
純粹覺得登係台灣,內容可以激情嬌情啲!

內文細緻位交比其他巴打提出
第二篇唔夠客觀,說服唔到台灣人
推!
.
.
投2
因爲依句 「面對經濟利誘、武統威嚇,臺灣務必以港為鑑」
代入佢地嘅環境 其實真係面對緊經濟問題/ 武統問題
就好似點解會有人不停強調發大財同埋話一國二制令到香港經濟非常好
借用小英講嘅自由空氣嚟比較金錢 你會揀空氣定金錢?
依家香港人梗係知冇空氣就算有錢都係冇用 但依刻台灣人有空氣 咁當然係錢緊要
4隻字 “經濟利誘” 就有機會remind佢地面對緊嘅野(就算只係remind到1個都好!)

而第一篇睇完 個感覺只係一篇香港人呼叫救命嘅文章 係想人幫手(睇完有啲關我咩事嘅感覺)

個人覺得文筆好唔好唔係首要 最重要人地明你想講咩 想講嘅野寫晒出嚟 喚起佢地睇落去嘅興趣
依家係睇緊一份報紙 正常一個人睇報紙係唔會一隻一隻字去研究佢文筆通唔通順 詞彙用得好唔好

台灣同香港面對嘅野相似 可以好好運用 唔使死版咁同其他歐美國家一樣佔大篇幅都好資訊性 佢地相對其他國家容易接觸香港情況+了解香港情況

以上內容純屬個人意見 希望啟發到你同團隊們
加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞