旅遊保險-航班取消

13 回覆
2 Like 0 Dislike
有邊間旅遊保險會保出發航班因天氣取消?

我發覺d旅遊保險一般只保延誤,或因為目的地惡劣天氣而取消,係唔保因出發地香港惡劣天氣而取消
打去間保險公司hot line問啦, 岩咪1買囉
如「受保人」安排乘坐及列明於原定「行程表」上之「公共交通工具」因罷工或其他工業行動、騷亂、暴亂、劫
機、「恐怖活動」、惡劣天氣、天災、「公共交通工具」的機械及/或電路故障、機場關閉而延誤超過六小時,「
本公司」會賠償以下保障予「受保人」

所以我成日叫人買蘇黎世
利申 全年買左3年
我試過因為香港打風班機取消(唔係延誤) 所以冇得賠,所以今次睇清楚晒d條款,發現大部分都係唔包香港天氣而取消。

所以想問有無人知其實有冇保險公司會保因香港打風取消航班
上次我買保誠條款如下
唔知幫唔幫到你

有 我蘇黎世賠過 唔係點會同你講
A friend of mine is currently a insurance salesman whose salary is one hundred and seventy six thousand dollars per annum plus a twelve percent commission on every deal he makes. I can give you a referral to him if you like
正常天氣會保
不過航空公司比你張野寫咩原因先係重點
因為航班取消所以延誤行程
我諗都會保
但要睇總共延誤左幾耐
同延誤左幾耐先開始計錢
如果係取消呢?
可能我講得唔清楚,我取消同延誤既意思係

取消:班機取消唔飛,航空公司冇安排另一班機比我,我最終去唔到目的地

延誤:班機遲左起飛,或班機取消唔飛,但航空公司安排另一班機比我飛,我最終會去到目的地,只係遲左

我發現如果因為香港打風,保險通常會保[延誤]但唔保[取消]

樓上有人提過Prudential ,so far 睇過既只有佢包我所講既[取消]
Starr、豐隆有寫
有冇人知Zurich/AXA保唔保?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞