[求救]貓b戒奶問題

23 回覆
1 Like 1 Dislike
講返少少背景:一個月大多少少嘅貓bb 生左牙,餵左一日糧佢食。之後屙軟便同嘔。即刻帶左佢去睇醫生,醫生話唔係好嚴重,應該腸胃唔好 但可以繼續餵糧 唔洗浸水。

有冇Ching都試過以上情況?係咪好common? 有冇bb貓糧介紹? Thanks
白痴醫生
點解?求指教
下 要浸淋佢wor
肚痾係咪隻糧唔岩食?
醫生話可能第一次食所以唔慣。上網查過話 可能係環境陌生
餵佢地都有浸 但問醫生醫生話唔洗
你用熱水浸一浸啦
就咁食 對佢黎講難咬同埋難消化
我隻貓出牙果陣都係浸 都係醫生教
浸一兩個星期左右就唔洗再浸

既然貓仔試過唔浸但肚痾
不如試試浸比佢食下
想問下你 用邊隻糧
同埋幾大開始戒奶?
初時比formm佢食 無穀物 強白質高 唔油 其實係幾好
正常貓貓食係OK的
但我隻貓唔鐘意郁
所以越食越肥
而家就轉左醫生處方減肥糧

btw 有時醫生介紹未必一定好
係獸醫診所做既朋友話
其實D診所有指定賣特定brand既糧
因為同果D brand 合作
所以最緊要搵岩自己貓貓既~
個半月~兩個月就冇飲奶喇
Go
1個月就戒奶其實唔多好,應該奶都要俾,慢慢減住咁戒,尤其貓b適應唔切,你直接斷奶淨餵糧其實唔多好,同埋個醫生識講腸胃唔好,但貓b本身消化能力就弱d,仲話唔洗浸,有咩可能。
依家都主要餵奶,再慢慢加幾粒幾粒咁比佢地食糧,等佢地慣 屙啲便便都好健康
What brand of kitchen roll do you use to clean their urine if they pee on the floor? Yesterday I wiped the urine with paper towel but it stuck and tore and made a mess
唔好意思想借樓問個問題🙈
我都係新手貓奴 主子依家個半月大度
已慢慢斷奶因主子d牙太利害咬爛哂d奶樽咀🤦🏾‍♀️
依家都係用水浸淋乾糧之後加5ml左右奶落左撈下有d奶味俾佢食 打算過多幾餐就完全唔落奶ok嗎?

另外想轉餵食模式
早晚各一餐罐罐 中間加一餐乾糧唔浸ok嗎?
黎緊返番工冇得keep住浸糧俾佢 想晏晝長擺乾糧
因為驚依家天氣咁熱長擺d浸左既糧喺度會壞..
啱啱轉乾糧腸胃唔慣啫
不過一般我做寵物用品sales嗰陣都建議啲客浸幾日糧俾佢先,突然間由流質轉做乾腸胃會唔慣
只要無精神好差/長期屙就唔洗睇醫生,肚屙最緊要force feed多啲水
我舊老細就咁教啲客
如果屋企仲有奶,就直接用奶嚟浸糧,浸到無晒之後用水
一般嚟講如果你想佢大隻健康,我地會建議飲奶(唔一定純奶,可以奶加糧)飲到3個月
所以濕嘅食物只可以放半個鐘(特別天氣熱,有冷氣先好放半個鐘,無就唔好)
早晚一餐罐可能會變肥貓,要控制好份量
for me i will use mops,water+a little bit bleach is good to clean the smell of the pee and prevent they pee in the same place again
其實係因為見d糧用奶好難浸得開先用水
浸淋左先再用奶浸返落去
搞到每次浸糧都花好多時間
所以朝早驚搞唔切先諗住俾罐罐
(btw我買左汪喵嗰隻幼貓營養主食罐)
如果係咁既可能淨係朝早俾罐罐
晏晝長擺乾糧 夜晚再浸乾糧啦
你係用奶粉?
汪喵即係咩牌子😂有無圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞