香港租Minecraft server

12 回覆
2 Like 1 Dislike
近排想玩返Minecraft,想請教下香港有冇咩Minecraft server host?都係純粹想一班friend圍內玩個SMP咁

之前用過MCProHosting,又貴又防唔到DDoS,即使佢喺香港有server都永不錄用

而家search到得CreeperHost有香港server,但係價格略嫌昂貴
申請google cloud自己host,一蚊都唔洗比
但係google cloud係咪有限制,例如部機得2GB RAM、用夠限額唔俾你用,同埋會唔會俾人DDoS就charge到我破產?
邊個會ddos你 你fd?
自己電腦開server router射25565 port入去

圍内玩是但啦,除非你電腦唔可以長開就另計
Google cloud係有個免費credit,但係限期只有三個月(好似係 唉唔鬼記得),三個月後即刻冇晒credit,即刻開始計錢

Google cloud雖然有個永久免費compute engine(姐係server),但係0.2CPU,0.6GB RAM,而且只限將server設於美國,否則收錢(USD ~$5)

“係咪有限制”,只要你有錢開夠1TB嘅RAM都得,反正都係按量收費

“會唔會俾人DDoS就charge到我破產?”
或者咁講,Google Cloud compute engine基本上係唔會因為CPU用量突然過高之類而額外charge你,以及network只係計出唔計入(USD $0.12/GB),姐係你upload file去server唔計錢,但你喺server download file就計,至於點樣喺Google cloud避免DDoS,冇架喎 最多用stackdriver mon住network流量,如果突然高流量就自動關機報荷包平安

Btw Google cloud係有budget alert功能,如果個budget接近/ 超過你set嘅限額,將會send email提你,但佢唔識幫你因為budget而關機

如果想最平用:DigitalOcean,1TB流量任用,係唔錯(我都成日用佢)不過最近都係新加坡,latency大概60-80ms

如果想預備將來發展/ 貪佢有香港server:Google cloud不二之選,香港server ~10ms

利申:Google Cloud考咗cert
Btw 圍內玩搞咁多做乜鬼,晒時間 晒精神 晒錢
用自己電腦算數啦
就係電腦冇得長開
想問下邊度考google cloud cert.

我對呢個有興趣D
Google cloud cert有幾個,自己入去睇下:
https://cloud.google.com/certification/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞