尚餘三萬:解放香港聯署 及 Q&A

1667 回覆
796 Like 18 Dislike
https://petitions.whitehouse.gov/petition/president-trump-please-liberate-hong-kong-communist-chinas-occupation?fbclid=IwAR0eD7ytTjSwdRl9nMEybLp6Xr5bFVg0qDkq5-YrdhsVKvQ8XvSZL5BW9iU

現況

截至2019年6月22日早上4時,總聯署人數已突破70000人,距10萬人目標尚餘30000人。我地要係6月26日前破10萬,等美國有兩日時間按章出牌,配合28日嘅G20港人示威活動。

請大家努力叫更多人參與聯署,仲要記得叫佢地做email確認,再叫佢地分發比更多朋友,好似滾雪球咁滾落去。上兩份白宮都過晒10萬,無理由呢份仲未過。

常見問題

身邊總有啲唔知頭唔知路嘅朋友,跟唔上G20戰術。我嘗試根據我呢幾日面對過嘅問題,做個Q&A,方便大家解釋應對。

唔知道呢份聯署係新聯署
Q: 白宮聯署唔係已經簽過啦咩?又簽嘅點解?
A: 上兩份係針對中共/港共官員在美居留權及出入境權利,今次係向美國要求解放香港嘅聯署,係唔同架。

質疑聯署果效同實用性
Q: 美國點會出兵解放香港呀?邊會有用?
A: 呢個聯署嘅目的唔係真係想特朗普出兵救港,而係製造話題,一個更大嘅請示,說明港人急切爭取自由嘅態度。道理如心理學嘅Door-in-the-Face技巧,先求大,再求細。將極限推高(武力/文化解放香港),其以下嘅請求都變相合理(如外交影響、人道支援等)。特朗普緊係唔會武力解放香港,呢層放心,發起人國師陳雲開初已講明此道。目標只求特朗普可以此聯署作戰術民意基礎,係G20上向中方施壓。

唔明解放香港聯署同G20嘅關係
Q: 呢個聯署關G20乜野事呀?同逃犯條例嘅關係向邊?
A: 香港人要贏,就要清楚香港嘅國際關係同地位。香港一直係中美經貿嘅重要戰略地,因為香港同中國係截然不同嘅地方。香港有西方法制,係一國兩制下擁有高度自治、司法獨立,故美國同香港有香港關係法,令香港享有特別關稅區待遇。今次逃犯條例正正觸犯咗香港嘅實然主權(自治權及司法獨立等),故在美國眼中,香港將與其他中國城市無異。而此亦使中國十分驚怕,因香港一直都為中共服務,以香港身份做中美嘅生意。故此,若G20時提及以上香港問題時,中方將會係貿易戰中跪低。我地係請美國陪我地打緊國際牌,本地牌繼續由民眾示威打,互相輝映。

唔清楚本地民眾要點配合國際牌打法
Q: 好,咁我地有乜野可以做?
A: 好簡單,除左你要簽署,再叫更多朋友簽署之外,由今日開始到28號前,我地要以不同方式係香港繼續示威,一千幾百人集會,清楚地舉標語、派傳單。唔需要衝,勇武派可以暫時放低大劍,以輕鬆簡單方式,製造「香港人仲係好不滿呀屌你個閪」嘅國際形象。一直保持穩定嘅反政府反惡法民意同氣焰,直到28號。如果你有時間或閒錢,仲可以去大阪示威添。

時間緊急,請火速完成聯署!
歡迎補充內容。
幫手推
Push
非常好的Q&A
大家諗下啲姨媽姑姐叔伯兄弟簽咗未
多謝。因為呢幾日呼籲外國朋友,佢地都唔明但照簽。
Nice work
多謝。聚集左好多文章嘅精華而已,我執二灘。
多謝。呢刻一定仲有好多人唔知呢份聯署同G20戰術嘅存在同意義。必須向呢啲人傳播訊息。
push
唔會回應,只係民意參數。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞