宗教界再次發聲

303 回覆
2325 Like 3 Dislike
Push
其實近呢十幾年基督教同天主教都已經開始冇乜野, 都有聯合活動
利申: 基督徒
香港應記一功
Push
係咪仲傾緊一統
冇聽過要一統, 同埋本聖經都有唔同, 大家傳統同術語都唔同, 技術上太難
福音戰士
十字軍
push
東正教?
Gospel Warrior
如果啲新移民同港豬都覺醒埋
全港大和解唔係夢
佢2派聲明技術上同6派聲明無矛盾

6教聲明:呼籲和解
耶教聲明:和解之餘要撤回法案、調查警方

所謂6大宗教佛道回孔都係極奶共
兩派耶教(在此無不敬之意,單純因為兩派都以耶穌為救主)
就睇人睇事。

天主教教廷想同中共建交(目的似係天真地認為咁會減少中共迫害信徒)
壓制陳日君反共路線
本地基督教會群龍無首,好多高層受中共統戰
(最明顯如聖公會)

但中下層都係一般香港人,大事上會要求教會發聲
如果試過去大陸宣教,或留意近年拆十架新聞,都知中共有幾PK
所以我地先睇到耶教兩派出聯合聲明
出聲明個回教會唔係好代表到香港嘅回教徒
明明平時聽都係香港伊斯蘭聯會
環球來講,東正教係另一個主要基督宗派

傳統教義上,天主教、多數基督新教認為三位一體中間既聖神/聖靈
係由父和子而發
正教認為
係由父經子而發
(唔好問有咩分別,基本上無人UP得出有咩分別)

其他在禮儀、教義上,正教較接近天主教
天主教認為,信徒如路經正教地區,去參加聚會、領聖體係無問題
但技術上認為聖公宗以外的新教聚會,其實唔算等同正式彌撒

但香港來講,正教會係基督教協進會會員
所以香港嘅東正教未有能量去自組聯會?
林鄭已成功團結到全港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞