係急症室返工,今日講下急症室求診既程序。

44 回覆
50 Like 2 Dislike

先附上employment letter 一張

相信好多人冇乜事都唔會去急症睇醫生,今日就講下由入嚟開始,到底會發生咩事

無論你係坐白車定walk-in 入嚟,第一站要先去或者請同你陪診嗰個去入院登記處admission office 做登記。Admission office 會幫你開case 每個case 都會有自己既編號,叫AE number 。所有工作人員都可以用你個AE number 嚟睇返你嗰次係急症求診既記錄。同一時間,佢地會幫你開一張求診記錄卡(AE卡)。有呢兩樣嘢你就可以去分流站等分流。

分流站(Triage station) 顧名思義就係分流既地方。分流站既護士同職工會幫你初部檢查維生指素,例如體溫,血壓之類。之後佢地會因應病人既情況分成5個category

Cat 1 危殆 :因嚴重事件或意外引致有生命危險,主要維生指標(如脈搏、呼吸、血壓等)極不穩定,必須立即施行搶救
Cat 2 危急 :主要維生指標處於邊緣情況,可能有生命危險,須立即治理及密切監察病情。
Cat 3 緊急 :主要維生指標較為穩定,但情況嚴重須盡早治理。
Cat 4 次緊急 :情況較輕微但需要治理,可以等候一段時間而不致出現病情惡化。
Cat 5 非緊急 :屬於非急症,可以考慮使用其他醫療服務,如公立普通科門診,或私人家庭醫生。

注意返,如果touchwood你現場或者白車上面情況好懷,基本上會skip 曬上面嗰part 直入急救室(R房)
抖一抖再打
上面打漏,分流站都會記錄底你求醫既原因同病情。
巴打係護士?
過分流之後就會等見醫生。因應你既分流等級,你既等待時間都會唔同。見咗醫生之後,醫生就會按病情需要而決定做咩檢查,抽血,x光,CT等。喺一啲特殊情況下,急性室醫生亦都會請求其他專科醫生做consultations ,常見例如眼科,耳鼻喉科,情神科。

之後病人就會推返去大堂/RAT區等做檢查。以QEH 為例X光報告一般等候時間係個半鐘,而血報告就三個鐘。出咗報告之後醫生睇定就會決定個病人係可以出院(Discharge)定係要留醫觀察(Admit)
先講入院

醫生決定病人要入院,醫生會因應唔同科目分病人上病房,然後叫陪診去入院登記處打排版入院。排版係一個紙皮套咁既嘢,而原先既AE number 都會改做HN number。入面會有病人既AE卡副本,所有已經出咗既Report 等等,方便上到去病房啲同事可以等一時間知到病情。

如果病房上面冇空床既話,病人就會入Observation room 等床。要等幾耐真係冇人知,我曾經見過有個老人家等骨科床等咗三日
一早揚咗唔怕啦
出院(Discharged)

Discharge 係指醫生俾病人出院。醫生睇過啲report 覺得冇乜大礙就會俾病人出院,得罪講句,見你冇乜事就快啲俾你走,空個位出嚟幫其他新嚟既病人

有時啲report 未出,病人心急想走,醫生都會批。Report 冇事未冇事,但係如果出咗事就會叫當值既護士長NOIC打電話叫你返嚟,所以
醫院電話一定要聽!
醫院電話一定要聽!
醫院電話一定要聽!

一般情況下,醫生俾你出院,拎藥紙同出院文件( Discharged summary ),找數,你就可以走。
講完一般情況,依家講埋非常情況

通常特殊出院情況有 Disappeared DAMA 同 DBA。

Disappeared 係指病人係冇通知醫院就自己走咗去,醫生會因應病人情況而決定需唔需要報警。例如病人精神情況不穩,老人痴呆,自殺傾向等 (通常呢種病人會俾我地鎖係一間單人房同著安全背心)。另外係個病人本身有高度傳染性疾病例如肺結核。所以咁大個人如果唔等的話都同我地同事講聲唔好要我地擔心

另外就係DAMA Discharged Against Medical Advice (好似係) 。意思係醫生要你入院/留低但係你決定要走。姐係一般所謂既簽紙出院。你決定簽紙出院之後醫生會俾份form 你簽,內容係你自願承擔所有唔聽醫生講既後果。如果擔心既都係乖乖地等下啦,條命係自己,無謂慳嗰少少時間。

DBA Death Before Arrival 。姐係送醫途中身亡,嚟到醫生都會再check 下vital signs 然後先再call certified death 。
大致上係咁多,有漏諗到再講
希望大家身體健康唔洗嚟探我
了解多啲成個程序,多一個保障,20/21 加油
唔係
唔關事但想問一問
鯁骨去急症算唔算濫用?
都唔算既,因為一般診所應該處理唔到鯁骨。再者如果係小朋友或者老人家鯁其實都幾危險。
隨便
其實我講嗰啲都唔係咩驚天大秘密,只不過普通人好少會留意既嘢姐,如果係同事就勿相應
有嘢問都可以隨便
突然想去探你班 
入得嚟都冇好嘢,不如不見,唔好咁咒自,各位義士一定身體健康長命百歲
唔算濫用,但同常都要等

利申
前UCH EAIIIA
我個時就係頂唔順先走
每日好多媽媽話自己肚入面嗰粒唔係好郁
呀媽打女報警驗身
最慘係有次有個 suicide DBA左
心諗入黎都應該無架啦,但個師兄仲起勢獲
過多五分鐘
APN入黎話waive Case
試過有次做bb嘔奶,搓咗成粒鐘救唔返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞