光復 "飲食界", 踢走廿蚊張

31 回覆
87 Like 1 Dislike
你如符合下列條件,便符合資格登記:
( a )你是下列類別的人士或團體:
( 1 )根據《公眾衞生及市政條例》(第132章)發出的食物業牌照的持有人;
( 2 )香港餐務管理協會有限公司;
( 3 )現代管理(飲食)專業協會有限公司;
( 4 )香港飲食業總商會;
( 5 )香港飲食業聯合總會有限公司,及

( b )如果你是以上第1 ( a ) ( 1 )項所指明的團體,你必須在緊接你提出登記申請前的12個月內一直維持運作。

(a)(1) 即係包括以下牌照:

普通食肆牌照General Restaurant Licence †
小食食肆牌照Light Refreshment Restaurant Licence †
水上食肆牌照Marine Restaurant Licence †
烘製麵包餅食店牌照Bakery Licence †
凍房牌照Cold Store Licence †
工廠食堂牌照Factory Canteen Licence †
食物製造廠牌照Food Factory Licence †
新鮮糧食店牌照Fresh Provision Shop Licence †
冰凍甜點製造廠牌照Frozen Confection Factory Licence †
奶品廠牌照Milk Factory Licence †
燒味及鹵味店牌照Siu Mei and Lo Mei Shop Licence

只要你依家已經營緊一間食肆, 間食肆可以申請做團體選民
讀唔成書做飲食就抵你死啦
重開左, 麻煩大家推呢個:
(重開) [整合] 所有29個功能界別選民資格 (合共35席)
https://lihkg.com/thread/1243657/page/1

咖啡舖應該都計?
推俾更多小店老闆睇到
Push
唔會踢得走嫁啦
我朋友係選舉處做
飲食業根本就以大欺小
一間分店就有一票
咁多大公司都投廿蚊張 無得鬥
功能組別真心垃圾制度。
次次見到廿蚊張呢條撚樣講野都想大巴大巴車埋去
仲有公司票個啲功能界別無得鬥
一間總公司幾間子公司就有幾票
有公司票個啲功能組別無得鬥嫁啦
致力係啲只有個人票嘅功能界別仲好啦
所有界別有12個月冷河期, 即係話你要係明年4月2日前一年已經有牌/係會員先可以登記
所以已經無得再增加,
香港本身已經有2萬張食牌, 上次投票先得3,000 票,
其實有無可能成班朋友周圍去啲小店到派form宣傳叫人填?
香港咁多飲品店 樓上cafe
唔少都係年輕人開嫁喎
如果改變到我唔介意幫下手
有無巴絲一齊
飲食界d老細其實多數人好buy 廿蚊張
buy到所謂嘅維持商界利益
用唔同嘅方法刻薄員工
eg 落場 提出minimum wage $20 etc
我都希望踢得走佢
但事實上難度係幾高
開個tg group商討啦
有興趣幫手
Push
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞