想問下香港01到底係紅定係黃?

202 回覆
10 Like 555 Dislike
佢家下黃色衫
仲有思考香港
舊同學同我講係梁粉報黎
呢個唔係一個非黑即白既問題

首先晒氣,依家大部份媒體都係紅資,入媒體呢行基本無得揀,就算新聞做得比較好既有線都係紅底

好似樓上有巴打咁講,蘋果先珍貴
就算蘋果一直俾人垢病佢唔持平煽動報導情緒,都要撐住佢,唔係因為佢新聞做得特別好,而係避免所有主流傳媒俾統一口徑,俾政府同勢力人士控制同封鎖消息

依家好多媒體有既情況,就係唔少機構有非紅藍員工,寫野個時可以跟自己想寫咩就咩,所以你睇到帶黃立場係好正常

差異度同前提都係睇高層干擾度有幾深,01時紅時黃咪就係有干擾同無干擾個時既分別,之前小到廢事小既明報都有內部干擾問題

嘈到最多人知既當然少唔到大台,雨傘個時成個新聞部變天,keep住俾人清算同自走
我覺得最緊要大家心水清識續篇報導分析,唔係一刀切唔睇
唔止係錢
而且容許多題材報導同深入專題(不過裁員之後已經冇以前咁好)

蘋果就一定唔會有呢種,一味講速食同hit rate為先,冇得俾你報小眾野出街。
無間道黎架 小罵大幫忙唔好share佢d野
極紅
係紅底, 但返工嘅人比較多係黃心
老闆一定紅
所以喺fb見到佢露紅底千祈唔好睇完就算
記得喺comment大大聲屌佢等其他人警覺
陸菲青
其實雖然01嘅老細係紅底,但前線啲記者好正氣的,上星期盧偉聰咪開記者會話警犬對記者好客氣,啲同事全部屌哂鬼 平時都叫做編綵自主,但聽聞唔會主動寫某啲議題(例如寫個專題黎訪問港獨派)。但某啲時候01的確會放吓毒藥,但呢個係編輯自我審查,定係老細俾壓力,就要其他資深巴打補充了。但值得留意嘅係,平時嘅報導同01觀點(即社評),係分別由記者同編輯寫嘅,所以兩者取態有同同係正常的。但就住反送中一事,記者們都仲有自主嘅。加上有唔少同事原本係做明報蘋果,所以有啲稿其實都好正常

正如明報一樣,明報都會有好多偵查,有時會搞到啲權貴周身蟻,但的確佢嘅社評真係所以巴絲們最重要係保持批判地睇每個媒體嘅新聞,即使係蘋果有時都有啲誇大嘅報導嘅。

利申: 返咗冇耐,原本都覺得01紅底,但而家發現傳媒唔係非黄即紅咁簡單,內部都有唔同取態
一篇都唔好睇

正如無人會浪費時間分析大公文匯,01都唔需要花時間分析

同埋佢呢d半真半假既文其實仲容易帶風向
你睇連登都知,真係理性分析既人好少,俾人帶風向既好多
你睇 CCTVB 新聞都突然自由咗
呢個時候要化解民怨
反而要出多啲消息, 等啲官員互相射下波
射下射下個波都唔知去咗邊 lu
到時你想叫人下台都唔知叫邊個好
唔通叫整個政府解散 ?
你既同事都係01secret叫大家唔好share01

01呢d半真半假既文其實仲容易帶風向
你睇連登都知,真係理性分析既人好少,俾人帶風向既好多
仲未計淨係上fb唔睇連登既人

請unlike01,唔好share
不嬲紅底都有分陣營
同意唔好share
但如果我地unlike 唔睇,冇人留comment 屌
佢就真係成功呃到啲冇咁睇得透嘅人
唔駛like
得閒過去望下,或者淨係follow
利申從來無fol過,但身邊有人睇所以見到

迫不得已要share的話,cap圖就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞