一齊拆解功能組別

41 回覆
25 Like 2 Dislike
功能組別本身個原意係好好
議會係應該有專業人士比意見
但除左做得專業人士都親建制
親政府有利可圖 自然就會做保皇黨
根本就要取消
好條毛

你200年前SET功能組別,
就會得漁農界
佢地可能會阻礙工業發展

30年前SET,唔會有資訊科技界
家下得一席,對界別意見導入議會有咩用?
好你個頭
議會只需要公公平平一人一票
咩超區 功能組別 全部都要刪除
公能組別佔議會比例幾多?超區又佔幾多席?
香港公能組別選民又幾多人?
同意, 功能組別既意見有佢價值
問題是在於分組點票方式
pish
重開左, 麻煩大家推呢個:
(重開) [整合] 所有29個功能界別選民資格 (合共35席)
https://lihkg.com/thread/1243657/page/1

唔好意思
功能組別都唔一定專業人士
點解職工盟一路都唔玩勞工界
話小圈子
勞工界其實都高難度,工聯會同勞聯紮根好耐

低門檻界別
體藝文出、飲食、批發及零售
其實職工盟起步太遲,工聯會1949年就有,職工盟80年代尾先開始,同埋當時嘅香港已經唔興搞工會
拆解功能組別?建制24VS泛民11
以下實無 共13
地產界 商界X2 漁農界
金融界X2 工業界x2
飲食界 體育界
鄉議局 保險界 勞工界x3

https://thestandnews.com/politics/功能界別及立法會分組點票之不公義

https://www.hk01.com/%E7%AB%8B%E6%B3%95%E6%9C%83%E9%81%B8%E8%88%89/41358/%E5%85%A8%E5%90%8D%E5%96%AE-%E5%8A%9F%E8%83%BD%E7%B5%84%E5%88%A5-%E5%BB%BA%E5%88%B624-vs-%E6%B3%9B%E6%B0%9111-%E5%A7%9A%E6%9D%BE%E7%82%8E%E7%88%86%E5%86%B7%E7%9F%9A%E7%9B%AE

都唔洗拆解地區直選

人地玩開配票,掌心雷,偷地址 ,成本選民冊,電腦唔見,無人查

更重要嘅係,獨立派連閘都入唔到
上屆票王朱凱迪選村代表 被選舉主任話唔係真心擁護中國及香港
https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/265277/dq%E6%9C%B1%E5%87%B1%E5%BB%B8-%E5%8F%83%E9%81%B8%E6%9D%91%E4%BB%A3%E8%A1%A8%E9%81%B8%E8%88%89-%E6%9C%B1%E5%87%B1%E5%BB%B8%E8%A2%AB%E8%A3%81%E5%AE%9A%E6%8F%90%E5%90%8D%E7%84%A1%E6%95%88
可能預見青政 獨立 小麗 熱狗 熱血 社民聯(?)唔會再有機會入閘

香港回歸20年 施政立法不斷倒無問責 議員缺席 被DQ 秘書處權力大過議員
無得查鉛水 勾結 大白象 沙中線 ugc 鄭若驊僭建 HA資料無洩 選民資料失竊
一日無雙普選
一日仲係俾官商鄉黑渣住春袋

請支持雙普選
仲有選委會,好多個界別都係由功能組別轉化而成
同意
應該分返上下議院咁..
事無大小功能組都可以干預既話
咪造成官商勾結囉
體育界直頭世襲制
推!
pish
最麻煩(門檻): 係入會 同 搞公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞