[集思廣益]發夢6.21會上前線,求各位義士提供寶貴經濟

180 回覆
718 Like 4 Dislike
上星期發夢嘅小知識啦,我係中信橋中間傳物資嘅人鏈
幾個tips:
1) 除非你係最前嗰排人,你係唔會知發生咩事。請完全信任指揮,叫你向前就向前,向後就向後,傳嘢就傳嘢

2) 傳嘢唔好跌嘢,跌嘢傳錯就放上身,唔好有嘢喺地面kick親人

3) 防具嘅正確配戴方法係
- 口罩要先帶,眼罩吸喺口罩鼻樑之上,完全要密封
- 皮膚不要外露。可雨衣(長袖)加手套,或保鮮紙包手臂
- 上前線就頭盔(單車盔最實淨)加直遮或盾,摺遮無用。遮要鐵骨,私人推薦七仔遮
-後援就揹一堆濕毛巾,水同鹽水喺身啦

4) 放一兩隻煙彈其實以上裝備頂到無問題。但一次過十鳩幾隻就仆街了,因為放完煙一定放速龍。要有心理準備要逃走。所以必須先計劃好各方向嘅逃生路線,無論有無煙入眼都吸實忍一忍,口罩可以先淋濕,保持用口呼吸。到時你對眼應該唔係好睇到嘢(對鏡起霧,出面又係霧),但你都要喝啲對友叫佢地睇路。地下一定已經一地物資,唔好跌親,見人跌一定要九秒扶起以免人踩人,無論眼耳口鼻幾辛苦都一定要去到安全室內先除gear,用鹽水沖。

我當時犯嘅一個錯係轉上行人路入海富頂唔順除罩沖眼,點知佢喺海富條巷再放,我就食晒 感覺有少少似食一大啖wasabi咁上下。

見到速龍,請速逃。

信任隊友,情況許可必須救人!!!

加油,夢中見
真心唔希望任何義士會發生任何事
所以自己每樣野都準備啲 講真我自己發夢果陣只係中間位
只知前面嚴重不足既係頭盔 眼罩
所以我建議你幫自己準備最好
同埋發夢當日前線義士 經過我前面時係將自己包到實一實 相信入面已經包左保鮮紙
另外口罩幫自己準備好啲既!!!
啲人介紹P100係最好 但而家非常時期都唔知有冇
見到有人話去睇下
最後真係買唔到就 N100 < R100 保護性都係好過N95
N95係基本到冇乜用款
最後 真係小心啲 唔想同見到有任何人受傷!!!!!
P100示意圖
push
漼淚彈定胡椒噴霧都唔夠恐懼有用
上前線就要有隨時中彈既覺悟
只要太家都唔驚唔退
我哋人數上一定贏警犬
速龍衝埋黎 我哋衝埋去打返佢
如果大家都做到 大事必可成

自身保護最重要係保護對眼
另外一定要保護身邊既人
Push!!!!!
眼罩用邊款?
普通泳鏡就可以?
手土
Push
Push
發夢聽人講齊口罩眼罩差好遠,口罩要N95以上
遮無用個陣掉底佢好過
唔好放棄,個夢未完要繼續發洛去。記得同身邊既人互相照應帶多啲水,紙巾,口罩。 香港加油
Push
Push
豬罩叫咩名?邊度買?🙏🏻🙏🏻🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞