監警會記者會

219 回覆
83 Like 0 Dislike
簡單啲講監警呢個工作其實係由市民做我地係負責畀意見警方
佢話全世界睇到中信online 片段嘅人都可以file complaint, 大家知點做
條老人痴呆主席晌度嘥大家時間

條女解釋緊點解監警係癈物.
現實證明黑警就算奸淫擄掠 有上面照就咩事都無
吹呀
有人架咩?
成個記者會既總結:IPCC只可以建議,suggest警方
屌你 去左現場就睇得唔全面?去完現場唔可以再睇片架?怕比d狗射盲左?講出黎人唔笑狗都吠

仲夠膽講佔中?佔中調查你都係廢架
根本無撚用
大家留意反
唔好以為一哥割遮警隊士氣就會跌
事實係唔會架因為依家個監警制度根本無用

現今香港監警會無調查權、處分權和定案權
相信大家岩岩都睇完一哥個記招
都聽到佢話會交比一個獨立既監警會處理
但大家留意反 現今香港監警會係無調查權、處分權和定案權
只可以要求投訴警察課覆檢
而投訴警察課姐係警察查警察
引用HK01
「警察查警察」的問題不僅僅在於調查人員容易對同袍的違規行為感到同情與體諒,更在於調查者須承受某種無形壓力──今天的調查對象可能是自己將來的同組同事或上司,怎敢不手下留情?

而係依個情形之下監警會可以起到咩作用呢
我地可以望下2014年11月發生的朱經緯案

投訴警察課用了七個月才完成調查(其自訂的服務標準是四個月內完成調查),而且認為只可證明朱經緯「濫權」,毆打指控則「無法證實」。在監警會反對下,投訴警察課於2015年7月更改調查結果,將毆打指控裁定為「未能完全證明屬實」,後來再遭監警會反對,方於12月同意毆打「證明屬實」,但到了2017年3月才正式拘捕朱經緯。這宗案件全城關注,但警方也拖延了一年多才正式拘捕朱經緯,其過程之曲折也令人疑惑。可以想見,在一些不為公眾所知的投訴案件中,警方不受輿論壓力,投訴人和監警會在與投訴警察課交涉時必定更感無助。正因如此,政府必須對社會負責,盡快改革投訴制度。

同場加映監警會往積
根據監警會年報,投訴獲證明屬實的成功率一直偏低,自監警會在2009年成立以來一直徘徊在10%左右,而涉及毆打、捏造證據、恐嚇等嚴重違紀行為的指控,投訴成立的機率則更微,每年獲證明屬實的最多只有兩宗。

Source https://www.hk01.com/01%E8%A7%80%E9%BB%9E/132273/%E6%9C%B1%E7%B6%93%E7%B7%AF%E6%A1%88-01%E5%80%A1%E8%AD%B0-%E9%98%B2%E6%AD%A2%E8%AD%A6%E5%AF%9F%E6%BF%AB%E6%AC%8A-%E7%9B%A3%E8%AD%A6%E6%9C%83%E8%A6%81%E5%81%9A%E6%9C%89%E7%89%99%E8%80%81%E8%99%8E

又話唔落場 7月1號又話去睇
咩都現階段講唔到,咁你現階段開記者會把撚?
區諾軒提特權法調查警方濫權
https://lih.kg/cQaKHS

所以依個一定要支持 唔係又不了了之
林鄭話行之有效
你講哂啦
原來毅進仔先係最無敵
毅進仔 進化 黑警
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞