想整啲野比小朋友都可以明白逃犯條例

17 回覆
18 Like 0 Dislike
各位巴打絲打,我雖然唔係老師,但係有份義工既工作會對住啲小學生。好想比佢地明白近來香港發生既事同埋令佢地知道咩係逃犯條例仲有佢既禍害。

一開始係想整本故事書仔到時講比佢地聽,不過我實在畫畫差到一個點畫極都畫唔好啲眼耳口鼻所以想問有沒人可以幫手。

我真係真係好想我地既下一代都關心香港,caption我可以度但係插圖真係要幫手。如果可以薄酬都得,麻煩各位(如果有其他建議都歡迎提出)
自己推下
麻煩各位
其實都幾難
大家都做過細路,嗰個時期你唔會expect佢會明政治係乜 咩係三權
講下三隻小豬點解無啦啦比人捉走果啲得啦

唔洗conceptualize
我都係諗起3隻小豬
樓主可以試下畫有2間屋
第一間屋有晒門有晒窗, 一家人好安心咁住係入面
第二間屋無晒門窗, 有隻狼準備入屋, 一家人好驚
參考下呢個po?

我個女5歲,佢問我點解d哥哥姐姐要流血
https://lih.kg/1223452
果日睇左八十浪後個比喻
但可以再小朋友化d
係有隻野走左去對面河食左隻動物咁
我都係啱啱睇左呢個post!好適合,我決定同佢地講呢個故事但係可能會有啲位再簡化少少,因為有幾個得一年班

呢個post真係及時雨
我有idea,但組員唔想做政治野,有冇興趣諗諗佢?
你要由條mk妹派帽開始講起
淨係教香港制度嘅唔公義就夠,條例太複雜

講點解啲人要做咁多嘢去反對,點解政府可以一意孤行,呢啲先重要
汲收知識但都要考慮吓佢地可以有幾理性
不妨講講
我識畫雞先生
介唔介意講下你個故事先?
我原本係諗住整game...
但我自己唔識搞...sor
啫係將幾日嘅事用比喻其他野咁...
但係係隻game...
係咪講完等完冇講?sorry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞