盧偉聰呃人! 佢根本完全無改過「暴動罪」嘅定性。

70 回覆
330 Like 0 Dislike
SOURCE:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=877021542997&id=335600994

【請廣傳】
盧偉聰呃人! 佢根本完全無改過「暴動罪」嘅定性。

因為覺得好奇怪,點解可以5個人犯暴動罪,而其他人唔係。咁我就即刻問問相熟嘅律師啦(佢以前專做criminal case)。

答案係:無可能係咁! 只要一個人被控暴動罪,整個示威一定要被理解為暴動,否則就唔可以用暴動罪來控告。

警方的確可以只控告5個人「暴動罪」,但佢只係而家唔拉你住,其他所有人一樣係被理解為參與暴動,以後隨時可以再用「暴動罪」告你。

所以盧偉聰根本完全無讓步,佢只係扮唔再定性612為暴動,只要「暴動罪」唔完全撤回,暴動定性就無變過!一係佢唔識法律,一係佢欺騙大眾。
唯一保證大家安全嘅方法,就係政府明確保証唔會用「暴動罪」起訴任何人。

唔好被騙,唔好被分化,佢地乜Q都無畀過
一定要堅持落去,直到佢地撤回暴動罪起訴!!!

想知啲technical details, 可以睇screen cap
Push
Push
識少少法律/唔識法律都覺得好奇怪
PUSH
我覺得佢暗示律政師最終唔會告 因為公安已經落左charge 要佢放人 落唔到台 但咁樣可以隨時反口 一定唔可能收貨
事實上係
佢意思係
果日在場全部人包括記你老母都係暴動
只係我未拉到你
/未搵到足夠證據入你

撤惡法
釋放所有被捕義士
好重要
好多人仲笑緊咩5人暴動
只係未捉到你
捉到一樣可以告你暴動
成件事完全語言藝術
分散你注意力
實際上咩都冇變過
政府一貫做法,警你老母
.
push
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞