【歷史研究】共產黨戰術其實得一招:敵進我退,敵駐我擾,敵疲我打,敵退我追

165 回覆
704 Like 4 Dislike
共產黨起家戰術就係:敵進我退,敵駐我擾,敵疲我打,敵退我追
共產黨係敵強我弱情況下,會先保存自身,慢慢改變敵我戰力,時機成熟就收割勝果

例如:國共內戰
敵進我退 : 二萬五千里走佬、重慶談判拖時間
敵駐我擾 : 遊擊戰、宣傳戰、統一戰線等
敵疲我打、敵退我追 : 1945~1949 全面內戰

例如:雨傘
敵進我退 : 928後警察全面撤退、扮有得傾有談判
敵駐我擾 : 搵黑社會搞你、內部分化篤灰割蓆譴責
敵疲我打、敵退我追 : 阻路失民心,用法律清場、之後起訴,送哂入去坐監

6月15號韓正去左深圳坐鎮消息一出,柒婆成個戰術就轉左拖字訣
其實成套戰術同雨傘一樣,都係拖,都係[size=6]敵進我退嘅一部分[/size=5]
[size=6]拖到你內部有路線分歧,鬼打鬼,民情消散,再硬推、秋後算帳

套用返反送中狀況:
敵進我退 : 百萬人上街、612政府過度暴力失民心、烈士、影響國際形勢、台灣蔡英文贏初選、Trump出聲話G20同維尼傾香港。
成個形勢係抗爭者強,所以用拖字訣先退,冷卻

而家係敵駐我擾階段,共產黨會用盡所有方法令抗爭者變弱,
現在重點係點樣推進運動落去,呢個就要靠集體智慧諗點做

我地無贏到,但係都無輸到,而家先係最關鍵時間,
大家兄弟爬山、各自努力、不分化不篤灰不割蓆不譴責,加油!!!

推!
兄弟爬山

各自努力

不分化

不篤灰

不割蓆

不譴責

推推推 唔好中計 我地面對緊全世界最陰險嘅政權 會用各種方法影響 分裂我地 眾志成城 記得目標係一致 同目標係流動嘅 唔好執著於一點去睇 情況有變 目標都有變 有進有退 有攻有守 總之都要目標一致
了解我地嘅敵人,點解撐黑警集會要6月30號先搞

因為6月28~29號係G20

對家唔想比位我地上,係敵進我退一部分

[百字議政]用100字寫低你對反送中運動既建議
https://lih.kg/1235923
呢個係我希望利用集體智慧既方式, 認為可行請推廣
共產政權的確唔易倒台, 睇下南北越搞左幾耐..
不過當年都無人估到蘇聯解體
所以盡做啦,做左就有機會,無做就一定唔得
就係想樓主講下蘇聯查實點搞到佢解體?
盧偉聰而家將 前線同其他人 分開處理
一樣係分化戰術

要我地內部 義士 vs 後勤 互相分化,互屌
唔好中計
蘇聯維持唔到經濟,86年又Chernobyl,最重要內部有改革派
但對付華人呢招又真係幾有效
東歐民主化運動都係關鍵
不分化不篤灰
兄弟爬山,各自努力
而家會不斷模糊模糊
暗地關門打狗
歷史黎......
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞