《資訊安全手冊》:香港全民網絡自我防衛指南

170 回覆
208 Like 4 Dislike
推撚爆
樓主,chrome既密碼記錄係唔係好危險
我一路都覺得google acc四通八達好易比人查
有人仲比條Google Drive link我 我真係開都唔敢開
唔好將密碼擺係Chrome啦
你一個Google account一爆即刻全軍覆沒
一係KeepassXC + KeepassXC-Browser
一係Bitwarden

多謝指教
由google開始搞統一account 我都已經覺得佢好撚鬼
again
其實最好既防衛就係

重要野唔應該用任何形式紀錄

口耳相傳
好勁,學到好多,謝樓主
點解加密左就安全
狗隻唔識解碼?
點解加密左就安全,唔怕比人解碼
跟足守則咁加密,個解密時間需時幾萬年
如果比返送上大陸用國家機器級電腦解密呢
利申:唔識密碼學,淨係知壞人有招
Brute-force attack解碼,萬試萬寧
連之後中學雞都可以用呢招破人密碼
FBI都可以靠呢招打破APPLE 防禦
從來都唔會話做左一個行為/用左一個software就安全
亦都冇100%安全
只不過係好過中門大開
正常人要睇附錄 用咩瀏覽器 同用咩通訊軟件
瀏覽器首推 Firefox
乜野 VPN / proxy 都忘掉吧 呢兩樣野好難正確地 setup
留意返我個名
貪方便用緊lastpass
down咗個keePass點開係日文
聽樓上講down咗幾個chrome extension
依家部電腦慢到pk
樓主好堅!
睇完真係學到好多嘢! 多謝推介keepass
不過原來連protonmail/vpn都唔夠穩陣, 真心唔知可以用乜
高質 學到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞