[精彩好文]PTT有人解釋點解台灣人一定要撐香港人

554 回覆
3152 Like 8 Dislike
其實之前都講過連登同高登都時不時出文屌台灣
犯罪率識唔識呀崇台撚
釣你老母魚, 弱智台狗先會講既野, 你d崇台撚剩係識上網睇台狗
台灣人好串 殺人強姦 最美的風景是人 等等
咁同 台灣人撐唔撐香港有乜關係?
我唔駛同你睇篇文就知全錯
台仇港我唔撚知, 低端種族wfc
但香港仇台就絕對係新北等等既人為因素而非政治因累

敵人既敵人絕對唔係朋友, 繁體支那唔係信口開河, 認清楚咩野人先係你應該要團結
你知冇關係就好, 所以就算台灣人撐香港, 呢班咁既質素既人(?)都絕對唔會係香港人既同路人
何況有幾多台灣人撐, 你睇有幾多人真係行出黎先? 上網9up有幾難
駁我囉崇台撚
你唔撚諗下你講過咩野?
點解要非黑即白?
佢地唔少係自大 , 無世界觀 , 台灣NO.1
但係只要係支持咪得

同佢係咪(你定義既)同路人 有乜關係?
點解一定要係同路人先可以撐?

有幾多台灣人撐 (按你指明要上街先計數) 係唔多
因為本來呢個係香港既事 唔係台灣自己既事 (Even 對台灣有影響)
其實按你logic 根本全世界都唔需要撐香港
因為根本無幾多個係同路人
歐美係利益 連台灣都唔計
得烏克蘭+新疆先有類似經歷
唔係迫, 係屌醒你地認清台狗既面目, 你依家駁唔到扮傻係第樣野黎

同埋香港人理性團結係同香港人, 唔係同狗屎垃圾
點解只要係支持就得? 你呢句似非黑即白多好多
你有冇諗過佢地支持都係為左自己利益? 香港死左之後下一個就到佢地自己, 台灣就難道唔係利益?

我依家唔係話利益唔得, 但前提係要搞清楚咩野人係利益, 咩野人係同路人, 香港人先係同路人
再推
雖然有時真係頂唔撚順啲台仔既ON9野
但篇文講得好啱,中共係故意分化港台
孤立香港,孤立台灣
睇依家個情況就知
發生反送中之後
再加上 English Choi 一聲援香港,佢個形勢即刻好轉
如果佢連任到,距離中共想食台灣又遠咗一步
相反台灣唔理香港,國民黨贏咗,中共就開始搞台灣
之後就算香港再發生咩事,少咗個盟友,中共又怕少一樣野
更加可以為所欲為
典型斷章取義
宜家講緊既係 你首先係呢個POST提出台灣人好多問題
而呢D問題你自己都覺得係 同撐唔撐香港人無關
即係你自己本身就用ON9論證 證明唔到台灣人支持香港人有乜野問題

任何人都係為左利益 而係呢個前提下
你講既 「咁既質素」「把口惡毒」 同「利益」有乜撚野關連
佢地把口再臭 都同佢因為「唔想香港死 因為下個到台灣」 呢個利益無直接關係 或者有 歡迎你提出

呢個世界任何野都係利益
所以我咪問緊你乜野叫同路人囉

但點知你比既答案係 香港人先係同路人
屌 視野仲窄撚過你屌緊既台狗
台仔從來都係戰友
true
香港根本就係台灣既政治ATM
香港今場戰役後,人口最大數係三千萬人。
邊個斷章取義? 我冇話台灣人支持有問題, 一直都係強調台灣人唔係同路人, 唔係港人值得當戰友既人, 你覺得呢d叫視野窄? 我先覺得你視野窄, 睇人唔係睇品

你既台狗定義只係"把口再臭", 但我係講緊佢地既品德行為, 佢地又玩槍上新聞喇
https://today.line.me/tw/pc/article/%E4%B8%89%E6%BA%AB%E6%9A%96%E6%A7%8D%E6%AE%BA%E6%B3%8A%E8%BB%8A%E7%94%B7%E3%80%80%E5%AB%8C%E6%89%93%E4%B8%8D%E9%96%8B%E8%BB%8A%E9%96%80%E8%A2%AB%E9%80%AE-G1ELe5/?utm_source=oa&utm_medium=all&utm_campaign=1906170728&utm_term=2
唔好同我講香港都係點點點, 港人咩質素大家唔知?

如果你睇得多台狗平時係點講野, 你就知呢班唔係網軍黎
醒下啦, 台狗主流民意同民粹係咩, 你上一個網睇又唔識台狗只係好片面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞