ptt有人話成件事同228好似

134 回覆
1349 Like 23 Dislike
這擺明就香港版的228事件啊

看看國民黨怎麼做,就不難想像共產黨接著會怎麼對付香港了,反正國共一家親咩

在228事件裡,陳儀政府一開始也是先安撫群眾,還和各地的菁英及學生開會,表示會重視民意

但暗地裡卻通報說台灣有暴亂,急需軍隊平亂
等軍隊一上岸,管你啥協議,馬上大肆搜捕屠殺帶頭菁英和學生

不管你到底有無帶頭,反正只要懷疑,半夜來抓人,人就被消失了

只要抓一抓,殺一殺,剩下的自然就乖乖聽話

香港和台灣228只差在,香港是經濟重鎮,英美大國又盯著看

所以共產黨沒法像陳儀那樣直接派兵進去殺

但緩有緩的做法,一樣有效

要處理香港,根本不用把100多萬人殺光

只要殺雞儆猴一些人,並且派兵進駐,剩下的就乖了

先緩議一下,再一個個把重點人物「被消失」

然後中國官方宣布香港在台獨份子和異議份子的鼓動之下,發生動亂

為了維持國家安全,於是逐步廢除香港的自治權

接下來派駐「維穩警察和部隊」在香港,以防事件再度發生,並授權可以武力鎮壓

等到明年,立法會再強行通過法案

中國官方同時宣布香港是內政事務,請他國不要干涉中國內政

這樣搞下來,包準之後敢上街頭抗爭的人應該剩沒幾個

https://www.ptt.cc/bbs/Gossiping/M.1560691606.A.5BE.html

殺雞儆猴有用就唔會越嚟越多人走出嚟
我信 香港人仲係熱血嘅
同埋始終經濟問題
佢真係咁樣玩法 國際制裁中共都似
呢個政府一定會清算
大家記住 革命尚未成功 同志還需努力
唔好俾烈士白白犧牲
但777冇同任何人傾wor
警犬一定繼續拉人,所以一定要繼續遊行抗爭保義士
香港人需要有更高危機意識

所以收左送中皮就係第一步"鏟除領頭人"
接下黎就係教育同強化香港人
鳩up無極限
唔好妥協!
繼續爭取!

太古烈士梁凌杰遺願

全面撤回送中
我們不是暴動
釋放學生傷者
林鄭下台

咁係佢on9唔識扮低姿態 唔識麻痺對手
但而家已經清算緊出去既人 白色恐怖正在進行
而且一定唔會咁快完
咁請問下香港而家嘅帶頭人士係邊啲
唔通連登巴打要被清算
真係睇ptt唔好認真

當年台灣根本出面反政府嘅係好少人 香港宜家係講緊三份一人夠膽上街 加上唔係正式佔領地 仲玩緊一國兩制

香港本地人仲有八成以上 佢正一單唔驚香港玩超限戰殺清本地嘅支那人?
香港泛民殺光了都冇用
依加我地群龍無首
拉完第二個上
你戎嚴又整死香港
不如話我地抄韓國女總統下台前景況
鄺神?
但韓國女總統落台最大原因之一係資本家都反佢
我鄺被消失變真暴動
Push
push
Push
你個個星期一百萬人集會有兩個月班資本家都反佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞