宜家局面根本係再次推動政改思潮嘅時候

80 回覆
253 Like 2 Dislike
首次先好多謝咁多香港今日肯企出嚟表滿自己不滿,但係多人嚟講,目標要清晰同一致,而呢啲目標你今日出嚟個啲應該好清楚我都唔多講了。

而我認為其中一個目標好值得香港人去探討,林鄭下台。

林奠下台,聽落字字鏗鏘有力,大家出嚟集會聽到個個力竭聲嘶,自不然理所然咁一齊高呼口號。

但大家有冇諗過,林奠落完台之後呢?

講到呢到,我要係到澄清自己講嘅嘢絕對冇諷刺意味,而我立場都係覺得林奠要引咎辭職。

林鄭下台之後,根據現有政治制度,都係好似以前咁選返個出嚟,都係小圈子選舉,所以係佢辭職或被彈劾嘅前提下,我地難保冇下一個林奠出現。

而今次一連串行動係香港民主發展嘅重要里程碑,我覺得係再次推動政改(主要係雙普選)嘅好時機

有錯請指正,歡迎集思廣益
認真文希望多啲人理
香港國民現要求林鄭午夜前答覆
- 下台
- 釋放928/魚蛋/612全數政治囚犯
- 撤回修例
- 撤回612暴動定性
- 即時取消雙程證移民
- 重啟政改,實現真普選

否則港人應立即宣布 廢除特區政府 成立臨時香港議會
泛民領袖應即是前往美國領使館 要求南海美軍即時介入

實用post 推左先
頭時係度跟人叫都有諗,就算佢真係下台,只不過由林鄭下台變xx下台。
所以如果佢真係下台,反以打我地一個措手不及
其實呢
今日個遊行已經由3項訴求加到5樣
而入面一樣都未做到
有乜野本錢去同人談判加碼?
一齊搞掂嗰5樣野先啦,唔好再spin去第二度啦唔該
我真係諗極都唔明呢句有咩意思 有好多刻都想問佢地林鄭下台下一步係點但我認我淆底同怕比人話我搞分化
所以我冇講過將佢列為一個訴求,而係希望引起大家集思廣益
我都係大家明明想有自主權,但係唔表達
開始文宣等大家思考下 引導民意 唔係佢真係下台 咁跟住點 一齊bbq?
啱啊,呢個係一個民主再啟蒙嘅契機
你睇下幾多年青人登記做選民
之後要做嘅係keep住呢個思潮
但當務之急都係放返係嗰5樣野到啦
好多人咁 spin緊 唔知係咁打手帶風向 畀d心機說服大家繼續討論同思考 唔可以畀佢停
想住keep住呢個勢太難,但係要有個多人支持嘅方案又要時間
文宣好贊成,我都希望大家可以keep住,下次選舉就見真章,希望多啲無黨派嘅出嚟推動整個政策改進
但都係嗰句,現況就繼續爭取嗰5樣野pls
可以搵個議員係立法會推政改/修例 引起社會關注
認真post希望推到多啲人睇
認真post希望推到多啲人睇
同政府講數開天殺價是常識吧
幾十個post講緊呢樣野啦

垃圾泛民醒未呀
唔好拖累香港好唔好呀咁多位立法會議員
大家加油 一定要比佢地知道冇普選嘅重要性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞