大埔有咩好食?你問你答

128 回覆
3 Like 1 Dislike
陳漢記煲仔飯
群記清湯腩
炎天丼
甜椰坊

甜椰坊做埋今日已執
好中意食佢d椰皇系列
竟然無人講 新明發
最好食係個粉果
甜品 森泰遠 嘅 心太軟 其他區出名甜品店比 一啲都唔差 價錢平啲啲啦
陳漢記嘅煲仔飯 但最近都無乜機會走食
雞飯黎講 東江雞 都幾高質 但唔算平

細個個時 係富善街 有一檔推車隻 賣白糖糕呀 煎堆呀 個啲甜野食 係神級
自從個檔婆婆無賣 已經搵唔番個種味
仲有係新個個「寶鄉邨」旁邊有點巷 個到有檔 係過年會賣年糕 同 蘿蔔糕
但今年啲婆婆已經唔整蘿蔔糕
又係無左啲傳統好味到翻唔到轉頭既味

新明發個粉果係咪入面有蝦米同蘿蔔絲果隻
廣記
八鯨料理
蕃門滿
美利餐廳 (淨係下午茶食牛角包)
太和街市正記冰室 (個人覺得算幾好既茶記)
咖啡灣
陳漢記煲仔飯
群記清湯腩
炎天丼
甜椰坊

甜椰坊做埋今日已執
好中意食佢d椰皇系列

開嗰半年成日去食 但愈做愈差 愈黎愈少客
八鯨料理
蕃門滿
咖啡灣

蕃滿門 大埔名物
正記 質素的確唔錯但偏貴 強烈推介下午茶雞脾配薯條餐 30$
八鯨料理
蕃門滿
咖啡灣

蕃滿門 大埔名物
正記 質素的確唔錯但偏貴 強烈推介下午茶雞脾配薯條餐 30$

蕃滿門係幾好大埔好似得返新個間?
有啲food republic food court都有
陳漢記煲仔飯
群記清湯腩
炎天丼
甜椰坊

甜椰坊做埋今日已執
好中意食佢d椰皇系列

唔係嘛
八鯨料理
蕃門滿
咖啡灣

蕃滿門 大埔名物

蕃滿門係幾好大埔好似得返新個間?
有啲food republic food court都有

開咗海寶後 執咗舊美新嗰間
所以1間
講下串燒

最鐘意大埔墟彩虹 仲有海鮮 正但貴
稻香隔離有間元燒 但超細 預你買走食
仲有間新開:

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=3_56310965&category_guid=etw&category=magazine

仲有冇其他?
push
御和亭,食日本野,幾高質
點解冇人講沙瀧
點解冇人講沙瀧

呢間劣食
點解冇人講沙瀧

呢間劣食

坦白講樓上好多都劣食

BTW 廣福食九米香 (「好難食」牛肉麵): 千祈唔好催單,老細屌到你開花

廣福道美利: 首推牛角包

懷義街 三寶勝: 上海菜老店,回鍋肉色香味俱全,富酒香夠鑊氣,全部餸即叫即炒,熱辣辣,幾十蚊一個餸兩個飯跟個湯平到仆街 (唔好食小籠包個D)

彩虹串燒 (上面有講): 芝士撞棍 (唔好揀好多人個陣嗌,會質素下降)

晏晝黎既話可以去大埔墟新街市 (熟食中心) : 食好臭串既 欽記、洪記魚蛋粉 (逢星期一休息)、世記、東記豬扒面、蘇記西多、豬膶鮮牛(逢星期一休)、陳記點心、發記即叫即炒米粉

大埔墟阿婆豆腐花: 雖然質素比起以前差左D不過都贏出面D垃圾豆花九條街 (一定要食熱)

千祈唔撚好食清湯腩: 正宗雷聲大雨點少,串過馬撚

太和個邊近翠怡花園: 首爾cafe (韓國野)、如果女仔食就 咖啡灣 (呢個我自己麻麻) 食雪糕窩夫burger 個D、不過D炒意粉都唔錯

太和個邊: K's Square (而家成日都比人吹奏個好撚大既漢堡包,但個個真心麻麻),反而最好笑係豬手同埋燒春雞,佢會有個座插撚住隻雞係你面前淋酒再點火,中間會有D蘋果木,咁隻雞食起上黎就會有淡淡既香味

太和: 常相聚小廚 (小菜) 最出面白菜豬骨湯,一撚定要試,其他小菜不過不失,例如黃金豆腐、宮廷蝦、醬烤骨

寶湖: 如果星期六日夠早,就要去食暢和個碗仔翅,數量好有限,好足料,D翅仲多過平時酒樓飲宴個D,又好食,同埋個到既豬雜同雲吞水餃都好食,水餃以西洋菜作餡,一般食肆會因為西洋菜做餡要太多重功夫關係而唔用,難得係街外會食到西洋菜餃

食蔡潤記都OK,不過一定要舊蔡,同埋而家越黎越貴,同價格唔成正比

大埔中心 - 大元村街市: 入面既「大埔墟豆腐花」唔錯,但我首推都係細蓉同炸雲吞,食得出個湯底好足料,而且伴有豬油,芬芳撲鼻,可惜唔好坐,地方較淺窄

大元村熟食平台: 佳佳餐廳個雞煲唔錯

如果唔嫌遠,可以入大尾督食 忠誠泰國菜,貴但係每樣野都好食,我唔飲冬蔭公都比佢打動到 、 藝情 (大概咁既名) 地下食野、二三樓係藝術區同畫廊,主食麻麻但甜品同氣氛搭夠,與其話佢係一間餐廳,不如話係一間cafe, cake同飲品都做得非常好,望住個湖景可謂一流享受

諗到再補充,唔知啱唔啱你口味
點解冇人講沙瀧

呢間劣食

晏晝黎既話可以去大埔墟新街市 (熟食中心) : 食好臭串既 欽記、洪記魚蛋粉 (逢星期一休息)、世記、東記豬扒面、蘇記西多、豬膶鮮牛(逢星期一休)、陳記點心、發記即叫即炒米粉

漏左平記豬油撈面: 佢既雲吞有分有蝦同無蝦,對海鮮敏感既巴絲可以有得揀
一鳴拉麵
個炸雞好掂
講起上黎有d漸愧 住左大埔十幾年 但屋企唔近大埔市區 所以好少落街貢
樓上講d鋪頭好多都未食過
老地方

好掛住豆漿大王嘅菜飯

以前日日食
食下午茶既大元樓上有間泰國野幾正
海南雞飯同豬脾飯都好唔錯
竟然有人講三寶勝
btw兩間陸宜居嘅海南雞飯都ok
上面岳飛有勁詳盡既推介會去試
自己都想試常相聚白菜豬骨桶好耐
食嘢既咖哩都幾好食
點解冇人講沙瀧

呢間劣食

坦白講樓上好多都劣食

BTW 廣福食<em>九米香</em> (「好難食」牛肉麵): 千祈唔好催單,老細屌到你開花

廣福道美利: 首推牛角包

懷義街 三寶勝: 上海菜老店,回鍋肉色香味俱全,富酒香夠鑊氣,全部餸即叫即炒,熱辣辣,幾十蚊一個餸兩個飯跟個湯平到仆街 (唔好食小籠包個D)

彩虹串燒 (上面有講): 芝士撞棍 (唔好揀好多人個陣嗌,會質素下降)

大埔墟阿婆豆腐花: 雖然質素比起以前差左D不過都贏出面D垃圾豆花九條街 (一定要食熱)

<em>千祈唔撚好食清湯腩</em>: 正宗雷聲大雨點少,串過馬撚

太和個邊近翠怡花園: 首爾cafe (韓國野)、如果女仔食就 咖啡灣 (呢個我自己麻麻) 食雪糕窩夫burger 個D、不過D炒意粉都唔錯

太和個邊: K's Square (而家成日都比人吹奏個好撚大既漢堡包,但個個真心麻麻),反而最好笑係豬手同埋燒春雞,佢會有個座插撚住隻雞係你面前淋酒再點火,中間會有D蘋果木,咁隻雞食起上黎就會有淡淡既香味

太和: 常相聚小廚 (小菜) 最出面白菜豬骨湯,一撚定要試,其他小菜不過不失,例如黃金豆腐、宮廷蝦、醬烤骨

寶湖: 如果星期六日夠早,就要去食暢和個碗仔翅,數量好有限,好足料,D翅仲多過平時酒樓飲宴個D,又好食,同埋個到既豬雜同雲吞水餃都好食,水餃以西洋菜作餡,一般食肆會因為西洋菜做餡要太多重功夫關係而唔用,難得係街外會食到西洋菜餃

食蔡潤記都OK,不過一定要舊蔡,同埋而家越黎越貴,同價格唔成正比

大埔中心 - 大元村街市: 入面既「大埔墟豆腐花」唔錯,但我首推都係細蓉同炸雲吞,食得出個湯底好足料,而且伴有豬油,芬芳撲鼻,可惜唔好坐,地方較淺窄

大元村熟食平台: 佳佳餐廳個雞煲唔錯

如果唔嫌遠,可以入大尾督食 忠誠泰國菜,貴但係每樣野都好食,我唔飲冬蔭公都比佢打動到 、 藝情 (大概咁既名) 地下食野、二三樓係藝術區同畫廊,主食麻麻但甜品同氣氛搭夠,與其話佢係一間餐廳,不如話係一間cafe, cake同飲品都做得非常好,望住個湖景可謂一流享受

諗到再補充,唔知啱唔啱你口味

巴打講得好

豆腐花一定食清湯腩隔離嗰間,阿婆豆腐唔食都罷
許記醉雞麵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞