點解姓陳要叫診sir, 姓劉要叫樓sir,姓黃要叫枉sir?

111 回覆
108 Like 0 Dislike
同平仄有關
粵語第一聲同第四聲都係平 其他係仄
兩個平音/仄音連續會唔順口
所以要將本來第四聲嘅陳劉黃 變成第二聲

利申 9up
同平仄有關
粵語第一聲同第四聲都係平 其他係仄
兩個平音/仄音連續會唔順口
所以要將本來第四聲嘅陳劉黃 變成第二聲

利申 9up

連登真係人才輩出
連登真係人才輩出

白痴呢啲嘢中學教
連登真係人才輩出

白痴呢啲嘢中學教

Sor囉
點解墨丸讀勿演

因為會加2蚊叫墨丸既人以為自己有錢就可以係譚仔當自己係三哥,d阿姐讀做勿演就係叫你低調少少,唔好(勿)演野,有錢加墨丸唔係大晒

笑左

笑你on9
鄭sir變井sir, 我細個以為有人真係姓井

重有點解Doctor Cheng會讀 Doctor井, 但 Doctor Lee 就唔讀Doctor哩?

敵將
點解good morning sir 要叫gggoooooodddd mmmmmooooorrrreeeiiiiinnnggggg sssssiiiiirrrrr

依個高質
點解譚仔讀淡仔

下 唔係不嬲都讀癱仔架咩

點解我唔識讀你個名
連登真係人才輩出

白痴呢啲嘢中學教

你都應該係弱智 曲撚到圓都睇唔出仲要笑人
變去第二聲呢種現象,粵語叫做高升變調。

語法方面睇,高升變調經常發生喺名詞上面,例如球拍個拍、牙刷個刷。而縮細範圍來睇,人名都係名詞化變調,不過讀第一二聲嘅姓,例如施、莊就唔會發生。

咁樣係語用上帶有親切嘅色彩,比叫陳老師親切。
姚sir係咪讀妖sir
又唔見姓李會叫梨sir

陳、劉、黃都係第四聲
李係第五聲

估唔到肥絲大隻咁有文學知識
平時痴痴地線都係屈機人
順手問下複姓係咪唔駛變?
點解good morning sir 要叫gggoooooodddd mmmmmooooorrrreeeiiiiinnnggggg sssssiiiiirrrrr

屌你點解會有個e
鄭sir變井sir, 我細個以為有人真係姓井

重有點解Doctor Cheng會讀 Doctor井, 但 Doctor Lee 就唔讀Doctor哩?

因為敵將先係doctor lee
點解陳皮可以
咁點解陳皮可以讀陳皮 但陳sir要讀診sir? 皮同sir唔係大家都係第4聲咩?
曾同張呢 有冇正確讀法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞