大家係咪應該從今日開始留意政府嘅諮詢?

25 回覆
41 Like 1 Dislike
個個係連登fb發表意見,其實政府真係冇人睇到。費事次次都比人話支持意見多過反對意見,我地真係應該留意多啲係咪有諮詢,真係send email 表達意見。

https://www.gov.hk/tc/residents/government/publication/consultation/current.htm
就算真係個個都send email, 正苦都係會話支持意見多過反對意見
呢個正苦有邊次唔係假諮詢
好老實咁講,今次反送中嘅咁多位有幾多個認認真真睇過資料?研究過細節?包括我自己,我估都有幾大部分人都係睇新聞,人地咁講我咁講。
如果我地可以係佢諮詢嘅時候已經令佢知道有好多反對嘅聲音,比政府知道有咩方面嘅不足,會唔會可以阻止到類似今次咁嘅事件發生呢?

其實見到新聞劉曉明係咁係到強調收到嘅意見支持多過反對,真係好不爽。
最近呢幾年我地嘅公民意識都開始提高返,除左遊行示威,有啲學識嘅個班人係咪都應該開始要留意一下政府諮詢,提出意見,真正比政府知道我地嘅意見呢?而唔係再係連登互打飛機?
希望多啲人睇到,係真係為左香港好嘅就應該定期都check住有冇諮詢,提交意見。

唔係吓吓等政府開始執行,報新聞先上嚟連登屌鬼。係時候負返啲公民嘅責任。
同意
認同!
自己一直都無乜公民意識,但係經過今次真心要留意多啲政府動向
傳媒朋友如果都定時宣傳下就更好喇
Up
決定定時定候睇諮詢 最少個政府話支持多過反對時可以拎d point出黎睇佢答成點
不過問題係睇完 點樣寫一份完好既野去表達意見
繼政事文宣台後應該加多個政事資訊台
2019施政報告開始諮詢
網站(www.policyaddress.gov.hk

2019年《施政報告》公眾諮詢的facebook專頁(www.facebook.com/ PolicyAddress2019

Instagram(www.instagram.com/ policyaddress2019

電郵(policyaddress@pico.gov.hk)
電話(2432 1899)
傳真(2537 9083)
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞