[自製]生理鹽水

10 回覆
11 Like 0 Dislike
關於太多唔同人教自製生理鹽水
好多人concept錯晒
我係到重申同大家講生理鹽水係咩
生理鹽水係無菌制 係冇錯 無菌環境係正常人屋企做唔到 要有好多standard 包括水 鹽 環境particles 數量控制

其實傷口用普通蒸餾水已經ok(人有免疫系統)當然chlohexdine個啲更加好 生理鹽水冇助係傷口復原or細菌控制 所以其實係冇撚用咁制 殺菌既只有chlohexdine

生理鹽水其實係做到同人體血液濃度一樣 加上無菌 比較好又唔浪費佢口既用法係洗眼
不過我相信有人落海游水都係唔戴泳鏡(海水比眼水濃度更高) 游完水一樣係冇問題 所以洗眼用蒸餾水都可以

我講多都係想講其實蒸餾水已經好足夠

Sor for 1999

利申:唔係醫生 我係醫護狗
基本common sense黎
生理鹽水嘅water potential 同人體體液相近
所以唔會有osmosis發生
人體唔會大量入水/脫水

有錯請指正
冇錯 但係理論上係正確 但對傷口影響好低
對於osmosis黎intravenously 同眼先會有重要影響
屋企自己洗開血或用RO機濾水的人
可以用大量整RO 水或洗血水 黎洗傷口/洗眼
夠乾淨
請廣傳
push
推比咁多位前線
推爆佢!
啲人成日叫人自製!自己用好啦!唔好害人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞