做完野有錢派!$1000遊行$2000唱衰政府$5000攪事打交!

17 回覆
42 Like 1 Dislike
根據香港法例第21章的《誹謗條例》,任何人或機構透過書面文字或說話,發佈惡意言論去損害另一人的聲譽;或發布虛假消息,以求惡意中傷或誣蔑他人,即屬誹謗。

若要控告他人誹謗,原告要證明相關言論與事實不符,或對方的言論是惡意中傷。

1. 如果誹謗性字句不是由我寫出來(或不是源自我本人),我只是向他人重複已發布了的字句,我要負上誹謗的法律責任嗎?

如某人將一件事情向另一人講述一次,就當是一次發布計算;如果聆聽者再向第三個人複述同一件事,就當作第二次發布。如有關內容具誹謗性,第二次發布就算作一個新的誹謗行為。

在法律上,純粹引述他人的字句亦算是發布。如果字句具誹謗性,就算該人只是重複引述其他人的字句,亦需要負上法律責任。總之,無論有關字句已被複述了多少遍,每一次複述亦算是新的誹謗行為。

有冇律師巴絲打講解係咪算誹謗?

如果係麻煩大家係whatsapp谷facebook或者其他社交媒體見到有人轉載就截圖同記錄對方資料,一定要將呢啲轉載中共抹黑行為嘅親中廢老,居港大陸哩付出代價
Push
push
有隻三毛偷偷留低負評
咁嘅價請得起傭兵團啦
仲請班手無搏雞之力嘅
香港警察 社會垃圾
人民奴隸 賣港惡賊
底層散仔毅進弱智仔
就算大學學歷都係垃圾科,無得揀先去做警犬嘅廢柴,蛇鼠一窩
收錢?收你老母呀 你班廢老就最中意收錢
如果送中過到
係咪可以捉晒send過呢張圖既廢老上去
中共好似改左例
傳謠言都好似要坐7年
點會拉
可以拎出黎嚇佢地
到時睇下為自己再跟住盲撐
依家相中人出埋黎解話
再Send黎張相佢就中招
冇得話唔關自己事
齋用誹謗都可以嚇下嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞