【經驗總結】 尋日出過幾輪文宣,小弟有啲嘢想同連登嘅鍵盤戰士講

193 回覆
734 Like 2 Dislike
我諗大家都明有得上街就應該上嘅道理,因為齋噏係改變唔到現實
但如果你真係出唔到,只要有時間對住電腦/手機,人人都可以係有戰鬥力嘅鍵盤戰士

612全日連登洗版有幾癲大家有眼睇,明顯好多地方溝通上有阻塞
冇辦法,今次冇大台協調冇人lead,資訊唔完整之下出到嚟一定係碎片化
但唔緊要,坐觀全局嘅連登仔可以成為抗爭者嘅KY

連登係1對N嘅平台,代表一個post可以傳遞訊息俾N個人
好多喺出面嘅勇者靠呢個forum溝通,我估telegram行動group有時都用連登出公海,所以我哋嘅搭橋角色好重要

我只想講一樣嘢: 注意力係有限資源

連登主頁show嘅post數非常有限
你嘅回覆推咗垃圾post上去,代表有用嘅post少咗人睇
垃圾post引咗人注意,有人繼續回應又會推上主頁
咁睇到垃圾post要點做? 唔好回應,click返上一頁由佢沉

以下係常見嘅垃圾post
收到內幕,話解放軍XXXX <-唔好回應
IG見到港女同學反對示威 <-唔好回應
摟屌反串(eg. 我撐送中你問我答) <-唔好回應
講俾林鄭/警察嘅說話 <-唔好回應
乜乜乜乜,唔知真定假 <-唔好回應

當然應唔應好睇情況,咁大個人自己決定邊啲重要
講咁多只係想你覆post前 停一停諗一諗,勿做豬隊友
最好當然係幫手做啲productive嘅嘢,但唔做都唔緊要

以下係我對於推post嘅個人意見,冇辦法係大家鬥推post爭注意力
如果入人哋post spam link盡量縮細字體&圖,唔好阻人睇post
搵有意思嘅post留言,唔好推垃圾上去
推post前望吓最新幾頁,睇吓有冇update
諗吓呢個post係咪大家即刻要知嘅

最後嘅建議: 善用連登「自選台」功能,揀自己想睇嘅台,膠post唔好開喺時事/政事 thanks
希望大家唔當呢個係垃圾post,乞求大家幫手推俾多啲人睇
如果唔想見到咁多垃圾post請幫手推
.
.
.
.
.
不如叫admin開個臨時反送中資訊交換台
咁啲人咪可以有焦點focus
push
.
其實係 連登仲要冇pm都幾麻煩
不過一時之間admin未必改得到
邊d先叫有用?

不過同意咩唯萎劉馬車post不用推
浪費時間
唯有自己判斷
諗下點樣先為件事好

今日二讀!
diu
要同身邊人講!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞