有無巴絲有氣管敏感咳有醫治方法/醫生介紹...跪求!!

23 回覆
1 Like 2 Dislike
咳左成個月,以前都有發作過,但好似2星期左右就會好返d,但而家已經咳左成個月都未好,睇左幾個西醫都唔好,求任何方法/醫生介紹。。已經咳到人唔似人,鬼唔似鬼,日又咳夜又咳個種痛苦,唉。。。
Lm
Ln
LM
求救
早半年前試過,明唔明係好輕微既傷風感冒
結果咳左成3個月
睇左唔知幾多次醫生,食足2個幾3個月藥先差不多好返
食咩第二 第三代抗敏感藥、咳藥水同類似哮喘藥
無得急,keep住睇醫生跟醫生跟示換藥食藥
只有同病者先可體驗個種辛苦
一定要戒口,凍嘅,甜嘅一律唔掂得!
西醫只係暫時禁住唔咳,但無太大改善
我係寒底,中醫叫我平時焗陳皮水飲,得閒含薑片,
半年搞返掂
希望幫到你
試下油拔法, 我work
專科耳鼻喉啦,食2, 3 個月藥,完
通常氣管敏感同鼻敏感係一Pair, 之前醫生教落改善好鼻敏感就會改善埋氣管敏感
外國西醫唔會俾藥,咳係好事,要咳出致敏物,咳咳下就自然好,咳一兩個月好平常

香港人無e方面的知識,會要求醫生開藥,所以香港醫生會俾咳水,同感冒藥一樣,完全無治療效果,食左舒服d咁解

中醫講究寒熱論,你信咪食,唔信就唔洗食,根本咳係自然會好的

建議平時睇多d由西醫寫的文章,增加基本醫療知識
我中西醫都睇過,咳咗半年,有戒口
食粥食到想輕生
最後「放棄治療」,唔戒口,

過一個星期左右就好返
我覺得有時候心境決定境界

唔戒口唔知,原來啲垃圾食物真係好好食
係,咳好多時係因為氣管敏感,好多人以為氣管起痰,其實氣管係唔會有痰的,好常見就係鼻水倒流,所以有正確觀念先可以對症下藥,但香港人仲係講緊咳就介口,其實一d都唔關事
西醫角度根本咳就係自己會好,外國醫生唔明點解中國人要醫咳又戒口
LM
同你一樣情況啊巴打,
上個月先咳到瞓都瞓唔到,
平均瞓1/2個鐘就咳醒一次,
隔成粒鐘先瞓得返
長期氣管敏感康復者喺度
呢個病真係纏繞咗我幾年
一轉季/空氣差少少/感冒完
起碼咳兩個月
日日咳到好似肺癆咁
睇中醫戒口/私家專科-呼吸系統科都冇用
仲要俾類固醇治療
之後聽人講話蜂膠有用
身痕去咗萬0買
每日朝早啪一粒草x蜂膠丸
發覺勁有用
我食咗一樽
之後就無食
兩年嚟已經無番發
偶爾可以飲一杯凍嘢/食棉花冰都無事
巴/絲打可以試下

(對蜂膠敏感/有內分泌問題者不適用)
真係有用舒緩咗好多,多謝巴/絲打share
有用就好
For氣管敏感?
Yes
真係得 年頭我睇完你講都買左樽黎食,食左2星期冇事, 仲有成大半樽係到
屌真係要試試
早排睇完醫生講氣管敏感同氣管唔知比較弱定點
我係坐定無乜野 都會有一兩三四聲氣咳咁
一行就一路氣咳
個醫生開啲藥食完都係咁 諗緊好唔好睇中醫同睇其他西醫攞啲噴霧個啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞