啱啱係現場 想講少少野

29 回覆
58 Like 4 Dislike
1. 指揮問題
頭先雖然唔係企最前,但都叫做去到立會門口,直到防暴狗出黎,啲人係亂咁走,亂到踩到人跌低,有幾個義士都跌低,好彩拉得返起身

另外,我明白有催淚彈要退,但大家亂咁走,真係冇乜用。仲要係亂到急救都上唔到去。到啲煙散左,有人叫我地再向返前,但個效率真係太慢,要人傳人先知,要急救又冇,要哮喘藥又冇。

人地啲狗點解可以咁齊,就係因為人地有晒部署,每人知自己崗位。 我知我地冇乜可能可以部署好,但起碼有返個大聲啲,好啲嘅擴音設備呀?

2. 裝備問題
其實啲遮真係太多,我朝早係後排嘅時候,係個個人都叫要長遮,但我妟就去到前排,衝個陣,啲長遮係冇人要,周街都係。

總括而言,其實係咪應該拎買遮啲錢,或買其他物資啲錢黎買返啲喇叭?
同埋係度等緊開戰嘅時候應該做啲野,例如裝喇叭?

sorry for 1999
香港人真係要加油,今次真係最後一戰了
真係要指揮,真係要器材
如果唔係,都只係一盤散沙,你有你做,冇效率
可能咁講會令人反感
冇大台,冇指揮
一定係會混亂同冇效率
我地真係一盤散沙。。。
其實我覺得唔一定要靠大台
我地咁多人點解搞唔到個大台出黎
搵返啲本土嘅出黎做指揮
真係。。
我哋啲示威者根本就冇受過專業嘅訓練, 嚴格嚟講我哋只係一班 互相凝聚嘅想像共同體.
真係好難打落去.點算呀
我意思就係咁
冇指揮
所以要選個領袖出黎先,再整返啲器材
唔係食正, 其實no big deal, 退一退又可以上過,最緊要合埋個口
仲有發現平時用嘅眼藥水原來唔係垃圾, 滴兩滴隻眼又舒服返, 用用下生理鹽水用返自己支眼藥水
最大問題係大家唔會攻擊警察,有啲防線得十幾條友就拖住你幾百幾千人,淨係識屌佢地
巴打終於有得痾屎,萬事小心
坐緊係舊立法會,覺得今次冇大台仲好
不過真,嗌咪十個十個都on9
有靚妹嗌 個會改左期,想走可以走先
咁撚on9?
走佢老母,要再聚咁多人又唔知等到幾時
其實頭先啲勇士一衝,啲狗嚇到跑走個下
我真係振奮到仆街
個人好似上左電咁
無人指揮普通市民點會知要點做,淨係不停咁退,現場退到咁上下有人叫「夠喇,唔駛再退」已經算係咁
可以點?你係現場都見到好多人都好細個
驚係一定架
個個都928在場有經驗咩
咪就係話要指揮lor
咁都要起鋼
唔可以咁比 一邊係手無寸鐵廿歲出頭既學生 一邊full gear叫入過所謂學堂
一定係有先天不足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞