[香港命脈][野餐以外]一星期暢遊港鐵體驗包 [鐵膠推介]

57 回覆
234 Like 2 Dislike
<--------廢話----------->
鐵路作為香港本地返工, 返學, 旅遊, 甚至話香港經濟命脈都不失為過
先講啲數字少少嘅資料, 港鐵4月資料, 當月載客量去到132,315千人, 除開每日係4百幾萬人次.

萬一鐵路有咩訊號故障, 大家都就嗰日就連帶地面本要幹道都會塞車, 拜政府保鐵政策所賜, 香港專利巴士得大約6000部, 當佢每部都裝140人咁多(實際會更少), 最多同時裝到84萬人, 至於港鐵我只計通勤嘅重鐵部分有多過1600卡車, 平均計佢一架當到300人, 同時間都載到超過48萬人, 再加上重鐵有專用路軌, 理論上唔會塞車, 可以載更多嘅人
<--------廢話講完----------->
<--------下面開始正題----------->
啊馬主席話全世界都讚港鐵, 咁我哋都好應該去體驗下.
港鐵重鐵通勤路線有9條(唔計迪士尼, 機場快綫), 最近天氣熱又落雨, 去搭鐵就最好,

頭先講過嘅重鐵繁忙時間載客量大部分都超過9成, 大家自己睇住時間去坐哩條香港命脈, 罷工罷課又唔想做劇烈運動就去坐下.

搭港鐵自己留意返唔好犯港鐵附例 http://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/mtr_by_laws.html
主要都係唔好講粗口嗰啲, 同埋帶行李嘅限制係"長闊高相加的尺寸總和不超過 170厘米、而任何一邊的長度均不超過130厘米的行李" 即係幾多呢?
嗱, 以搭飛機為例UO 手提行李尺寸56x36x23cm, 加埋先得115cm. 明白點帶未?
read more: http://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/carriage_of_luggage.html

仲有唔好犯香港法例, 唔好約多過3個fd, 揀定目的地食飯唔好亂咁遊蕩, 同埋其實150分鐘內要出到閘

其他注意事項:
上落車注意安全, 慢慢嚟唔好整親
有唔舒服撳掣搵職員幫手
入閘每磨部閘機一分鐘, 就會有60秒過去
上車之後啲行李都唔好撞到人, 放穏喺地下

有冇其他鐵膠開心搭鐵心得補充?
石禮謙話畀大家知,香港人最緊張嘅係經濟

講個知識畀大家知每塞6分鐘車,就會有28億損失

舊Source: https://www.master-insight.com/塞車造成多少經濟損失?/
push
用返上面講過嘅數據

重鐵同時間載到40幾萬人,繁忙時間以每平方米4個人計嘅運載量到9成

只要帶手提行李就會每平方米大約企到2個人,即係20幾萬人會打爆重鐵

舉個例子100萬人遊行散場,要現有運載力嘅5倍先可以運走啲人,但留意返香港有7百幾萬人,又有遊客。一百萬人散場,實際所需運載力係要大過5倍
支持所有人奉公守法!
守法遊車河!
支持所有人奉公守法!
想問下路線係點,我有興趣 只係得港島線?
大家要奉公守法!
其實冇所謂,鐵路如血脈
一線暢通,全綫暢通

不過咁,港島綫始終都係返工綫,要返工不了都又好,唔返工遊車河又搭,咁就會好多人要等上車
可以
話畀咁多位要返工不了嘅人聽,假如你係返工返立法會,點冇車都好,行路都行到去唔好太杞人憂天港鐵會塞,馬主席話你聽港鐵Ok 就Ok,港鐵係世界級嘅。
graphic好高汁
大家記得
千祈唔好用個喼柄卡落個閘嘅閘位度呀!!!!!!!
好難拎返出嚟嫁!!!
會阻礙到好多人入閘
我地要做個良好市民呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞