整合:被捕須知

13 回覆
26 Like 1 Dislike
星火同盟:6733 6687/6251 2258
民權觀察法律支援:9463 2945

事前:
建議留低以下資料比信得過嘅人:
- 中英文全名
- 身份證號碼
- 年齡

行裝:
- 危險性攻擊性物品不要放在身上或背包上(如:萬用刀、火機、鉸剪及𠝹刀)

被捕當刻:
-記下被捕地點
-記下被送往的警署

現場被捕:
1.記低警員編號、全名及拘捕理由,以便當日後控告罪名不符時作抗辯理由
2.大聲宣告被捕理由,吸引傳媒目光
3.要求驗傷
-證明被捕時的身體情況,若被打亦有憑據指證
*即使沒有受傷亦可要求驗傷
*如有受傷,在醫院可以叫律師影低傷勢
4.在警車被問話時,除姓名、住址和電話號碼,一律不答
5.電話不用解鎖

警署:
權利:
✓去醫院驗傷、睇醫生
✓飲水、食三餐
✓致電律師和家人(不限次數)
✓拿紙筆寫嘢(如律師電話、其他被捕人士的聯絡資料)
✓拎口供副本
✓要求保釋
警察拖延不理會要求時:無限loop煩住佢+話會同律師講

文件:
唔好亂簽!有權咩都唔簽!
1.被捕須知
-陳述被捕後所享有的權利

2.搜身須知
-告知將會搜身,並列明搜身方式
*搜身不須除衫,如須知上剔有「除衫搜查」,一定不可以簽,若警察堅持則要求要有律師在場

3.警員紀錄簿(簿仔)
拘捕你的警員有機會向在任何地方向你補錄拘捕經過,而所寫經過未必符合事實,要小心查閱
*非正式口供!不用簽!
*即使唔簽,亦有權拎副本,方便日後指控警察作口供

搜身:
-搜身不須除衫,只須除褸
-只有女警可以搜女生身
*若搜身期間受到侵犯或性騷擾(包括言語上),記低時間和搜查者編號告知律師

落口供:
-可要求律師陪同
-保持沉默,或咩都回應「我無嘢講」
-咩都唔好簽!有權唔簽口供紙
-有權拒絕自己寫或攝錄口供
*記得拎返口供紙,唔俾就話同律師講

保釋:
繳付保釋金
定期到警署報到

放棄保釋:(踢保)
最長扣留48小時
*可要求見律師、醫生、打電話

*如有補充,多多關照。大家加油!
整合咗啲大家都做到嘅野:
【6.11-6.12整合post】 無論你咩派 只要反送中 都入嚟!
https://lih.kg/1200797
香港人團結呀
LM
幫推

我整咗做張圖,本來諗住77印落貼紙但係趕唔切,而家就咁印做傳單,大家77見
PISH
push
新亞仔一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞