[港版複仇者先鋒] 梁烈唯傳 勁FIGHT!!!!!!

20 回覆
27 Like 1 Dislike
美國隊長漫畫係戰爭下既產物,用黎激勵士氣
有見徽徽咁勇武 咁多英雄事蹟,於是決定幫佢創作一個故事

6月10日零晨,我企左係立法會既前面
唔知擋左幾多棍,救左幾多學生,好痛好攰
但有著一種重生,豁然開朗既感覺
我 梁烈唯is梁競徽,星途一直都唔太順利
甚至經常比網友玩,更一度有負評王之稱
於是聽左個算命佬叫我改命,名競徽
佢話意思係勁fight咁解,我一直都諗都幾有意頭呀
但原來呢個名比我更深既意義.........
6月9日上午,我如常係屋企會所做gym
我既私人助手Johnny一邊挑逗我既雙峰,一邊直搗黃龍
就到我忍唔住將佢就地正法

我地既秘密關係已經維持左幾年,老實講佢係我最愛既人
只係身為公眾人物,所以身不由己,而我同老婆已經有左共識
互不相干,各有各玩

Johnny貪婪地玩住我既雙乳,一邊向我耳仔講
「我好想要,比我..比我啦Oscar。」
咁多年黎我都係頂唔住佢既輕聲淫語
而佢亦都對我既傲人雙峰沒有抗體
好快我地就進入狀態,正諗住大戰三百回合既時候..........
「大批市民前往銅鑼灣維園響應民陣發起既大遊行,無論係地鐵、巴士都見到大量白衫軍既蹤影......」

「屌你老母,班仆街又搞咩呀,好好地回歸中國唔好,冇中國條大水喉都冇我地啦,搵多啲錢好過啦」

自從比人改花名、狙擊開始,我就對呢班所謂香港人好反感,好好地都要搞到個社會大亂,而且我做啲人都睇唔順眼,明明叫唯唯又叫我做萎萎
搞到嗰排性功能都出現左好大問題,洗左好多錢、時間醫好啦
甚至怕到要轉運、改名,以為終於甩難
點知又比人叫莖揮......
搞到依家我個小徽徽都係得返軟香蕉硬度
不過唔緊要,Johnny佢好愛我,從頭到尾都陪住我
佢話過同我一齊,無論食棍定係食腸都一樣咁開心

「呀呀呀!射啦!射.......????? Johnny做咩停曬手?」

「我唔中意徽徽你咁講野,明明你係個好人,點解要搞到自己咁衰,呢個世界有好多野比錢更重要,徽徽點解你唔試下去理解佢地?我真係對你好失望,暫時你都唔好搵我啦」

Johnny跑走左之後,我個心好痛,但我更加嬲既係呢班暴民
你要我理解你呀嘛,好 我就即管睇下你地有幾崇高、幾有理想........
我喬裝上到街上面,見到不論男女老幼都出黎遊行
平時係手機前自拍、討好觀眾既我一定睇唔到既景象

「開路!!開路!!開路!!........」

屌你老母,講就話遊行,實際就罰企同暴曬,連我白嫩既肌膚都開始變黑
心情開始燥底,見到隔離有三個奶都未戒既中學生就想撚下佢地

「行乜鳩呀,返屋企好過啦咁熱,都唔知行黎有咩用,屌曬時間」

「哥哥,如果依家唔出黎之後一修例好多人都會比人送返大陸審架」

「屌你唔搞事,邊個得閒搞你呀」

「話唔係咁講呀,如果成功修例既話同情戀或者嫖過妓既都會比人拉架」

「唔會咁兒戲掛.....」聽完之後我咩心情都冇曬,嗰幾個學生哥依然好真誠咁同我解析,但我已經聽夠啦,點解?
因為我兩樣都做過,如果成功修例既話,我都好大機會中招
加上我亦好重視同性戀者既權益,佢地都好大機會受到影響
但我最怕既係Johnny 如果佢有事我可以點
佢有事我一定生架唔到落去

於是我就默默咁行,行曬佢
浴途亦見到好多守望相助,香港充滿鬥志既事蹟
感覺我好似搵返年輕既自己
嗰一個對香港好有歸屬感,以香港人為傲既唯唯

自從係維園出發後,一切都好順行,冇人狙擊我話我
呢個可能係唔紅既唯一好處
直到十點半 當民陣宣佈103萬人參與遊行既時候
我先鬆一口氣 雖然今日亦有零星既衝突
但整體目標已經達成,我亦都坐上的士準備返屋企

補上勁fight巨乳圖
望住出面既風景,心中有一種解脫
原來不知不覺間,我做咁多年既狗,冇去好好咁理過身邊既事物

就返到屋企既時候,電話彈起一則新聞
「唔係呀嘛,成百萬人上街都當冇到?班學生仲話留到12號,一過左12點,啲警犬就揸正牌做野,啲人都開始散,佢地點算?司機調頭!」

一返到立法會就見到警犬開始清場,大大棍咁打落啲學生到
「又話不散,人呢?」 「唔好影啦,幫手啦!」「好痛呀!」

現場既環境真係慘不忍暏,無奈大家都有顧慮,唔係話衝就衝
我都同樣,得失中共既下場唔係冇工開咁簡單
我 又做得啲咩呢

「唯唯!我地知你一定會返黎架」「嘩!原來真係唯唯」
「話左架啦,頭先佢不知叫得幾大聲!直頭係香港既英雄」

「你地... 點知係我?」

「你喎!點會唔知呀」原來係一開始既學生哥「我地一早就認出你啦,雖然你以前好討厭,但係今日既你真係第二個人咁,又推鐵馬,又拉人,叫口號又最大聲,你真係我地既榜樣、英雄呀!呀!!!!!!呀!!!!!!!」學生哥野都未講完就比警犬兜頭打落黎,佢地既陣形即刻四散,學生哥個頭爆曬,喊到收唔到聲....

「我屌你老母,佢地咩都冇做學生黎架,你地班警犬有冇人性呀?」

「個學生訓係到走唔到呀,捉一個先」

見到呢個畫面,我終於忍唔到啦,一個箭步衝向戰場
一手擋住警棍,另一隻手抱起學生哥撒退

「大家企係我後面,我喎咁撚大個波咁撚大隻,咩都唔驚!」
係當晚我唔知自己擋左幾多棍,我剩係知好撚痛
但我又好滿足,好似搵返自己既雄風咁
萎萎不再,勁廢莖揮不再
歸來既係人稱香港joker 勁fight既梁競徽
打文時機不正確.... 希望聽日多啲人睇
保護學生既路上節節敗退 雖然再冇損失任何一位義士
但亦開始走投無路

「唯唯,你走先啦,我地今晚冇架啦」

「我走左你地點算,我就話拍過飛虎有護返兩下散手,我一走你地就冇棋行架啦」

「如果你再唔走,你都會比人拉架,你係個公眾人物,你平安返到去一定可以做更多野!」

「但係......」

「走啦哥哥!」學生哥拖住我上左的士,然後又返返去堆鐵馬

之後既事大家都好清楚,我亦好後悔,點解冇陪住佢地,要佢地咁年輕咁無助,仲要比黑警禁錮
「梁先生,我们领导不认同你的行为,我们要单方面终止你的合同」

「唯唯呀,你嗰幾套劇暫時都唔會播住,你好好休息,你啲job暫時會比左坤哥,公司有需要會再搵返你架啦」

「你他妈的,赚我们的钱,还搞什么港独,看我弄不弄死你!」

第二日訓醒,除左後悔、懊惱之外,仲收到好多呢類型既訊息,做得出唔怕認,我唯唯擔當得起,而且同時間都收到好多市民既支持

「你琴晚打警察真係好型」「多謝你 好少藝人會好似你咁真係行出黎」
「我琴日比幾隻速龍夾住,唯唯一手扯我返黎,仲大聲屌鳩差佬老母,之後佢都食左幾棍同中左胡椒噴霧,但佢唔理 ,再幾救多幾個,真英雄」

電話響起係Johnny
「Johnny,對唔住我之前亂咁講野,而且我以後未必比到理想既生活你.......」

「唯唯,我只你做左正確既事,你係英雄呀,你唔好怪自己啦」

「我連啲學生都救唔到,我算啲咩英雄呀?我覺得自己好冇用.......」

「我地仲有一仗呀,12號既朝早先係end game,你要記住你係勁fight,我永遠既寶寶,我點都會幫你,同樣地依家香港需要你呀!」

「我.....我仲可以做多啲,佢地叫得我英雄,我就要報答佢地既期望,我係唯唯,勁fight,香港joker.......我喎 我有咩做唔到先!!!」

我攞出相機
「各位香港既市民,6月12就係香港既決局之戰,我地已經失去左太多野,我地唔可以再忍、再讓,我地要攞返話事權,即使革命既前途不明朗,但大家都要努力爭取,香港係我地既家,再唔做野就冇架啦,你地一直話要個leader,要領袖,我梁競徽就係你地既領袖,為左下一代、學生,我地要企出黎,what even it takes........」
「唯唯!」「勁fight!!!」
我企係前排一手拖實Johnny,企我隔離既係一班由始至終都有一團不滅火既義士,後面係學生哥同其他有心既市民。

速龍小隊就企係立法會前面,用邪惡既眼神望過黎,一副想狩獵既姿態

「上次我地係輸左,但今次我一定會好好保護你地,今次我地一定會贏,
香港人 assemble!!!!!!!!!!!!」

全文完
後記

沖涼既時候諗既故事 用左兩個鐘打曬出黎
不知不覺都打左3000幾字(冇數

希望可以比啲正能量大家
同埋見到 勁fight早兩日咁勁咁型
覺得有責任寫返出黎
希望冇害左佢

今次係小弟第一次打文
都知有啲地方唔太通順 亦有錯別字
同埋因為眼訓有啲急同趕收工 所以請見諒
真心佩服打文既巴絲既耐性同創意

如果大家睇得開心既就幫我推下post
話曬都花左心機落去 都想多啲人睇到
如果有咩意見/改進都可以隨便講

聽朝見

同埋12號都見
幾好笑呀
幫你推推
萎萎
勁FIGHT呀
no more萎萎

勁FIGHT 聽朝見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞