[強積金終於有用]將香港股票基金轉做外國股票基金票

20 回覆
31 Like 0 Dislike
多得大家一齊諗偈,呢招好似真係
work
一開始講得唔咁詳細可能會有巴打唔太明

MPF既基金係Open-end
即係如果你賣左d基金單位,佢就會賣基金入面既資產,拎錢比返人
相反,你買基金個時,佢就會拎你d錢買多d資產

所以由香港基金轉外國既原理就係
1. 你賣香港基金 → 基金公司賣香港資產(e.g. 港股) → 比返港幣你
2. 你再要港幣買外國基金(e.g. 美股) → 基金公司用港幣兌美元 → 買美股

最後2個影響
1. 大量資金流出港股 → 港股跌
2. 大量資金流出香港 → 港匯跌
孝子們,家中兩老強積金多年來無管理過,係時候展現孝心,幫手打理一下
聽講公務員公積金政府會供多啲,仲唔快啲share俾你既公務員朋友
公務員一樣可以出一分力
mpf咁少錢,用一半身家沽股市期貨好過
不過唔想打銀彈,怕冇左啲錢嘅就算,明白錢對香港人嚟講最緊要
MPF嗰度唔係少數目
好多香港人層樓以外,最大資產就係MPF
推啦
e招最有用
傻仔先會一開始揀中港野
😘
即𨍭全北美
唔講都醒唔起有呢份野
大家有共識行動,請幫手推下,share出去

613行動部署
https://lih.kg/1212252
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞