〔置頂〕唔通溫和派就無嘢可以做?

329 回覆
1550 Like 13 Dislike
對唔住咁多位,103萬人遊行都無用,我又無能力去衝……
「我」聽日會同朋友去中環撳現金出來,然後收喺床下底
如果大家聽日無需要返工,歡迎來睇我哋撳錢,最起碼會留到銀行閂門

https://t.me/hkdnotsafe

#HKDnotSafe #69HK #HK69

點解我要撳錢:
一旦逃犯條例過咗之後,銀行嘅錢都唔知安唔安全,作為一個小市民我好擔心,所以想去拎返自己嘅錢

撳錢時間、地點:
12:00 「我」會到皇后像廣場
12:30 「我」會去銀行排隊

我會帶咩物品:
1)白衫為記
2)乾糧、食水(*去廁所可能有難度)
3)安全嘅袋去裝錢
4)充電器,有心理準備要排到銀行閂門都未拎到錢

注意事項:
1)真係去銀行排隊拎錢,唔好用ATM!一定要排隊,同埋係拎港元!
2)網上轉美元・係・無・用・
3)「我」每次會撳一萬左右,如果撳完發現唔夠使會再撳多啲。
4)唔好不停提款、存款,因為會被懷疑洗黑錢,會鎖你Account。

撳錢原因:
1)同朋友食山珍海味
2)想買名牌
3)準備去旅行
4)屋企有需要

Q&A:
Q:你會有咩法律責任?
A:自己錢自己拎,無法律責任

Q:「我」唔多錢,咁有無用?
A:積少成多,一萬 乘 一百萬 = 一百億

Q:你係咪鬼?咁金鐘咪好少人?
A:金鐘係夜晚,有咩需要「我」撳完錢會過去支持
A:學生、師奶、公公、婆婆去到金鐘都未必有咩做

Q:早兩日行完已經好攰……
A:銀行有免費嘅冷氣

Q:職員叫「我」去排ATM點算?
A:唔使同佢交代咁多

Q:點解唔係淨係中資?
A:因為「我」唔係針對某間銀行,而係擔心港元嘅安全

Q:點解要一大批人?
A:只係上網同人講今日「我」來拎錢,唔知其他人來做咩

Q:拎完嘅錢要點做?
A:唔好咁快擺返入去住,起碼留現金到「送中條例」正式通過
咁早出嚟熱身咩
留力夜晚到第日中午啦
sorry呀阻你少少位
[置頂一陣就ok] 募集想出嚟但係出唔到嘅各位巴打絲打
https://lih.kg/cKLndS
第1 中午12咁早做乜
第2 抗爭者轉曬黑衫啦

樓主唔好再自推
一百萬人遊行只係個開始,仲有好多好多嘢可以做,例如今晚開始直到12號喺政總舉行嘅祈禱聖詩會,甚至罷工罷課等,我希望大家要明白一樣嘢,任何願意作出反惡法嘅行動都應該要支持!香港人唔可以再比三毛分化,和理非同勇武必須一齊合作,佔大多數嘅和理非請用盡一切合法方法反對逃犯條例,逃犯條例絕對唔可以通過,否則我地同下一代就會生長喺講句說話都要就住就住,擔驚受怕嘅環境之中,大家絕對唔可以比逃犯條例過到
有錢既 租部航拍機 睇哂警犬部署都好有用
已經聯絡緊記者朋友,希望聽日多啲人……
我知有人想夜晚都出去聲援/幫手,但拎錢只可以係聽日做,銀行閂門,或者去到十二號朝早,就想做都做唔到
支持, 如果遍地開花, 去唔到中環嘅去各自附近銀行提款有無得做?
集中中環先,記者影到多人就……
南亞人收到風果日有排搶

香港政府既外滙夠買返晒所有港幣有凸 驚你拎果1萬?
再講 你拎完啲錢都係境內 起碼都轉去離岸戶口先有意思啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞