岩岩睇完木馬屠城記,真係學到好多野 終生受用 附影評

138 回覆
155 Like 1 Dislike
岩岩睇完

雖然成3粒鐘都幾耐但真係學到好多野

我想同大家分享下

木馬屠城記呢個故仔其實有以下幾個重點(由於我地現代人比較難理解古歐洲既生活,所以我會用近代化 香港人比較易理解既terms去解釋

1:癱瘓一個地方既命脈大於佔領象徵性地點

癱瘓一個地方既整體運作就係最有效既攻擊,佔領象徵性地方好重要,但一時既佔領並唔代表D咩,最重要係可以癱瘓呢個地方既所有命脈,令佢咩都做唔到失去經濟, 驚你地唔明 等我以現代化為例即係想番工都番唔到,咁樣到時仲邊有人番工? 以香港為例 即係証交所,銀行,碼頭(機場)等地方

關係住整體地方運作既地方 佔領呢D地方就係一勞永逸,轉攻為守,敵人會因為佢地既呢D地方比人佔領左運作唔到,而優先要去奪回

2:切斷通訊
當你有能力去攻擊到一個地方既通訊系統,係古代已經嬴左一半,現代為例既話 與第01點相近,因為依加黎講網絡就係一切既命脈,online data刪得就刪,只要你攻擊到令佢成個Server down左就自然世界大亂

現代黎講即係假設你係一個神級hacker,你入侵到銀行or政府既電腦系統
不過當然大家即使有咁既技術都千其唔好咁做,因為係犯法架!!!唔好做犯法野!

不過如果有身在其他國家既人做,都阻止唔到架,我地既資料都有機會比佢地hack曬,所以網絡保安人人都要做!

3:弱勢一方千其唔好正面攻擊

我睇好多書,入面都有講到少數或弱勢要嬴大數或軍隊,從來都只有遊擊奇襲先可以嬴到, 特洛伊城既龐大軍隊,精量配備 如果無木馬呢計根本無可能打得嬴

同一個龐大既軍隊正面衝突,佢地點都可以消耗曬弱勢既小眾,小眾應該以其人之道還治其人之身 逐點擊破 當知道對方有支援就走, 再搵落單既群組攻擊

實行呢個遊擊消耗戰

不過其實呢點有玩過dota 魔獸都知 捉落單既人^^

4:要有正當利益理由向其他城堡(會影響其利益)求助

木馬記入面 斯巴達國王墨涅拉俄斯 為左攻下特洛伊而向希臘各城邦求助,
當中入面佢求助既手段 基本上係無提到係為自己 佢講到 特洛伊如果再一直壯大落去係會威脅到各城邦既安全,要求各個希臘城邦以基於國家安全為理由出兵特洛伊,總知係要以 影響其國家安全為主因 咁去叫人支援幫助你 話知你點樣講 總知要覺得呢樣野係會影響到佢

就好似美帝點解要瘋狂制裁華為? 只需要一個原因

影響其國家安全

5.位高權重既人投降就係勝利既第一步

以中國為例 當你可以令到三公投降 皇帝基本上都係要投降
最大粒既手下唔聽佢講,實際佢已經係個掛名皇帝

三公底下仲有D咩有權力既下屬?只要令佢地投降就可以逐步上升

6:打仗要運用仇恨 但唔可以比仇恨影響主要目的同決策

適當既仇恨係可以增加士氣,但係並非人人都係john wick咁既身手
所以如果有將軍領導既角色,呢個角色一定要思維清晰,清楚每行既一步,唔可以明知果邊係山谷,易守難攻,都為左啖氣攻入去

最後我真係十分推薦呢套畢彼特主演既 特洛伊:木馬屠城 比大家,內容真係十分之清彩

學到好多野!! 不過我地香港咁和平 呢D戲上面既野睇下算啦

唔好學啊!

PS. 畢佬果陣好後生好型

希望終於睇戲既人分享出去

好型
套戲耐左少少

不過未必人人睇得明

明既自然明
文筆比較差

如果有人有睇過

又覺得文筆比我好

又同意既話

不坊整個書面語版出黎
好文幫推
thx
一齊睇電影學道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞