有無EE撚喺度

34 回覆
15 Like 0 Dislike
又唔洗去到咁深入,講緊樓主呢啲焊粒parts , 一定唔到CS啦,又未洗electrical, 咁electronic 好合理既
咁就直頭唔洗讀書,出黎學師咪得.
都話呢個時代冇分electrical同electronic,你地究竟明唔明?
無論係做power定microelectronics定communications,而家全部都係屬於electrical engineering.香港果套學科分類,連而家既英國都拋棄左啦,主流係美國果套.
至於點解我話EE就黎叫CS,係因為呢科既發展愈黎愈偏向CS/純algorithm果邊,傳統EE開始到左樽頸位,門檻又高,demand又低.
知你睇得通透,但樓主唔識架嘛,咁樓主問讀咩可以整呢啲應該點答?
工聯會
其實你係講做維修定係設計定係只係砌零件落底版變成品先?
設計成塊pcb
digital elec
power e
embedd system
再讀到msc
我讀完成個細電課程都唔識design pcb
其實你學曬架啦
睇data sheet, 再google相應既parts裝埋一齊
完成經驗係要儲先識, ee syllabus教左你d基本concept好夠, 識咩係power, filter, programming, circuit analysis, solder
利申做過R&D幾個月, 果斷轉行 太難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞