係灣仔俾人圍完,有啲野想講。

7 回覆
41 Like 1 Dislike
慶幸安全翻到屋企,希望其他手足都無事。

係灣仔警署門口屈嘅依兩個幾鐘,同啲手足傾咗兩句。
有啲係經歷過好多次咁嘅情況,好多謝香港有佢地,唔理危險,每一次都企最前守護我地嘅香港。
有啲係第一次企到咁前,好似我咁。我唔想再要上邊講嘅個班人覺得得佢地自己一個去奮鬥,好想係佢地隔離,同佢地一齊去為香港努力。

個兩個幾鐘,無力感同憤怒係好強烈。我完全唔明白點解前面個班同樣係香港人嘅警察,可以為左為堵我地依一百幾十人而面目猙獰到咁。好費解究竟佢地係咪同我地身處緊同一個地方。
由立法會清場一路同所有人走到去被人圍住個一刻,我敢講在場無人會後悔自己咁樣做。

中途有人加入,有人離開,亦有係遊行完走左嘅人。無論你係邊一類,我都好多謝你地,係香港嘅依一百萬人,令到我地依一百幾十人留到最後嘅原因。因為我地感覺到香港仲有希望,即使好少。

仲有嘅就係所有給予過我地依一百幾十人支持嘅朋友,屋企人。你地嘅關心係好好好重要。

希望大家繼續努力,透足精神,我地好快會再見。
唔好對警察有任何幻想,冇一個會抱住內疚迫住打份工既心態,喺佢地眼中示威者= 殺佢地全家,注意唔係沖擊者,係示威者only﹐面對沖擊者佢地恨不得即時將你處死,呢個係鐵一般事實

點解會咁? 佢地唔係香港人? 警隊俾人利用黎同民眾對立但佢地根本唔知,成個文化風氣都不斷洗腦,有機會一定要將出黎示威既置諸死地,希望大家好好調整往後對面警察既心態

利: 前警員
希望大家星期二晚就出嚟,直接喺立法會等,唔洗遊行
警察有警察既洗腦方式,佢地之中有好多人覺得自己守護緊正義同治安
屌,你咁樣講我會好撚慚愧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞