【相愛很難】兩個男人食Buffet 男同志:好礙眼囉

46 回覆
19 Like 18 Dislike

「最不開心方面,例如情人節個個雙雙對對,總會想訂酒店自助餐,如果兩個男孩子去吃自助餐,是會比較礙眼,會有奇異目光望你。便盡量不去公眾地方,自己在家中吃,在家慶祝。」男同性戀者Koch慨嘆,即使是情人節,他們也不敢公開甜蜜。

Koch表示,社會對男同性戀者並不太接受,「不是太友善的眼光對自己,是有的。最難聽的說話,都是死基佬,類似這些的,又或『屎忽鬼』等,這些一定有的。應該是不能介意,因為我事實是一個同性戀者。」

社會不太接受,他們出街也會避忌一點,「拖手就一定不會。老實說,兩個女孩子就算拖手,都會容易點接受,兩個男孩子拖手,始終是難看一點。所以這方面自己既然知道主流社會不太接受的時候,就盡量不去做。」

因為世俗眼光,很多男同性戀者只能偷偷摸摸,「我覺得大部份同性戀者,或者我們叫LGBT的性小眾,不知怎樣面對家人,或不知怎面對主流社會,他們不知怎面對時,只好收藏自己的性傾向。」

Koch不介意別人怎樣看他,他唯一介懷的,是不能在香港結婚,「在我的立場,當然想在香港結婚,因為為何大家都有交稅,甚至我們交多一點,但我享用不了最基本的權利。這是我覺得是主流跟非主流情侶最大的分别。」這是遺憾嗎?「我想不是遺憾,是歧視。」

同性相愛,真的並不容易。若可以重頭再來,Koch會怎樣選擇性取向呢?「因為不是我選的,其實不是可否選擇,而是我天生就是這樣,為何我還要選擇呢?假設真的要再選擇,我都會做回同志。」
我之前同朋友去間餐廳
得雙人檯 全部都係情侶
得我地兩個麻甩佬
諗起都覺得基
我之前同朋友去間餐廳
得雙人檯 全部都係情侶
得我地兩個麻甩佬
諗起都覺得基

係愛呀哈利
其實望到無咩囉
真兄弟唔比既
見過兩個麻甩佬去鋸扒,怪怪地

我諗你見到我
未必係社會歧視嘅,而係佢覺得自己特別唔同
死GAY佬又出黎扮可憐
死GAY佬又出黎扮可憐

其實人地嘅目光真係好難唔理
利申雙性戀嘅
同性戀呢啲非主流野難得見到我都會望多兩眼
其實人地嘅目光真係好難唔理
利申雙性戀嘅

你個名
其實毒撚被人歧視仲多
想一個人食放題都訂唔到枱
試過同個男人FD去食飯,一去到個WAITER問我地試唔試下個情人套餐,兩個笑左一笑就講: Sure why not!
其實我又冇乜野,唔好咁介意人地眼光
試過同個男人FD去食飯,一去到個WAITER問我地試唔試下個情人套餐,兩個笑左一笑就講: Sure why not!

真朋友

真朋友

死基佬

真朋友

死基佬

能成為密友。。。

我諗你見到我

會唔會普通左少少啊
咁都有位入
望咪望囉,唔通兩個女人食飯又有問題?
覺得奇怪就會,但唔會歧視
死基佬去死啦

真朋友

死基佬

大家都知到唔係GAY,冇謂做到咁避忌,反而成件事好好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞