雨傘比人拉過,想分享重要幾點,各位手足不幸被追捕可以參考

1001 回覆
4800 Like 57 Dislike
大家聽晚不散既話,過左不反對通知書既期限,差佬就好大機會會舉旗、拉人

1. 一定係盡量避免被捕,唔好好似左膠咁坐定定比人拉,俾人拉入去一d都唔好玩,亦都唔係拉左入去就係民主英雄,我諗呢幾年大家好了解呢件事,自己人入一個就少一個。

2. 眼罩頭盔盾牌可以帶,但如果你比警察睇中左或者有被捕既可能,最好即刻交比第二個人,或者扔撚左佢,因為萬一拉左你,你所有身上既物件都會俾人record低,有機會會成為你有預謀「犯罪」既證供,最後要上庭就會好不利。

3. 俾人拉既moment,係黑警最大可能使用過度武力既時候,係追捕你既時候,佢地會聲稱係「有需要」,然後打獲你。 如果落左扣、上到警車或者去到差館都仲打,就肯撚定係濫用私刑,好似七警幾條賤精咁。

如果你有受傷既話,有權而且一定要要求去醫院驗傷!反正48個鐘都無野可以做,既能浪費差佬時間,又可以留番個record。

但就算去醫院,醫生唔會主動幫你影相,有必要可以叫律師影低你既傷勢。

4. 會有差佬同你落口供。落口供既時候,一份係有關你個人background,呢份可以照答佢問題,但另一份係有關事發案情,你有權答「我無野講」。

只要keep住「我無野講」,或者直頭保持沉默,就唔會講錯野。千祈唔好話「我唔知道」,「我唔記得」,咁樣等於你表明左立場

如果有律師,可以要求律師在旁先落口供,但律師其實都係會教你答「我無野講」。

睇清楚份野先好簽名,有d 警察會呃你,幫你寫左d野,記住check 十次先好簽。

5. 差佬近年態度開始轉硬,好多時都唔俾保釋,更差係要直接等排期上庭。但因為有時人太多,而且好多人都係根本無做過咩就俾人拉左,所以都有機會會獲得保釋權既。

咁你就可以選擇保釋定係放棄保釋。

如果選擇保釋,就要定期番警察局報到,而且要hold保釋金,比較煩。
如果選擇棄保,就一定要等夠48個小時,一夠鐘,如果警方無時間起訴你就要放你走,咁你就唔洗keep住報到。

但注意呢48個小時未必係咁容易捱。如果警署臭格有位就會扔你入臭格,但你仍然可以要求見律師、打電話、見醫生

6. 差館入面既警察基本上唔會對你動手,但言語上既暴力同恐嚇都會好多,更甚既係可能套緊你講野。例如:

「咁你認唔認你地係犯緊法先?」
「講到條例咁差,有咩咁恐怖先?」

「唉你人生玩完嫁啦」
「其實你地都係政客既玩具尼嫁姐」
「你以為自己係邊個啊?第時想選特首啊你」

雖然係有得反駁,但我覺得無謂同佢地講咁多,反正大家既立場都唔會點變,你點都唔會感動到佢,而且你有機會會被佢地套到你唔應該講既野,所以沉默是金。

記住,無野重要得過你願意企出黎。

唔好再嘈交,唔好再分化,

唔好再自己人打自己人

認清楚你既敵人

加油!香港既未來就靠我地!
槍口一致對外!

不要分化!不要懷疑隊友!

有人被捕立即群擁而上集體救援!

勿比機會警犬單獨拉走同伴!

一切行動必須群體出發!

Stick Together Team! 不要落單!

6.9 GOGOGO!

唔衝嘅人幫手拖住篤灰狗

衝嘅巴繼續上前!

齊心!

推!!!!!!!!!
推!!!!!!
幫推
推 人手置頂
再推!
推呀
又推
push
要大家都見到!!好重要!!!
咁多位連登仔,睇完快啲入嚟幫手推比多啲人睇啦
推推推!!
“If you want peace, prepare for war.”
From John Wick 3: Parabellum
巴打推得仲落力過我
推!
想多啲人睇到嘛
記得唔好解鎖電話
佢哋會呃鳩你幫你熄機
記得唔使解鎖都可以熄機
買咗太空卡了
點避免被捕 成班黎拉你咁點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞