【五日四夜】【人車合一】加拿大洛磯山脈之旅

22 回覆
17 Like 1 Dislike
講明先,我呢五日所去嘅景點同行程僅供參考,我絕對唔建議大家跟住我黎行。原因之一係呢個旅程完全唔係我plan嘅,我淨係負責揸車同食曬啲餸,我都係當連登係facebook記錄下嘅姐。

相就好多都係用部nexus 5影,鏡頭已經裂鳩咗,質素差啲多多見諒。有咩問題隨便問,答到就答。

仲有,譯名我都係靠wikipedia同google map,所以大家有咩指正,我無任歡迎。

我前幾日有啲親戚黎玩,佢地好想話去rocky mountains打個圈,咁一場黎到,兩老就梗係帶佢地去玩啦。五日冇理由要我老豆揸足全程架嘛,來回千幾二千公里好傷神,我老母就夾硬拖咗我落水。。。孝子如我點推啊,死死地氣應承咗

我地嘅行程大約係咁:

D1:Vancouver -> Kamloops -> Golden
D2:Golden -> Lake Louise -> Calgary
D3:Calgary -> Banff -> Canmore
D4:Canmore -> Columbia Icefield -> Revelstoke
D5:Revelstoke -> Kelowna -> Vancouver

I repeat,on9行程

揸到仆街(我),跟住停一陣,跟住又揸到仆街(多數都係我)。

Anyway,出發

九點鐘出發,第一程係我老豆揸,我就爭取時間補補眠。訓咗一陣(個幾鐘),話咁快就到Hope。Hope係Lower Mainland(低陸平原)嘅最東端,過咗就係Hopeless開始進入Cascade Mountains

距離Kamloops(甘露市)仲有二百幾公里

我地大多數都係揸Tran-Canada Highway(橫加公路),顧名思義就係一條橫跨加拿大嘅公路。雖然如此,呢條【公路】並唔係聯邦政府管理,而係各省自己管理,所以喺每個省都係唔同名,例如喺BC同Alberta等西部省分就會叫Highway 1,而東部就有其他名

好沙塵

揸車揸到咁上下,係時候落車入油同揸揸水

咁somewhere else唔係真係somewhere else嘅,呢度係Dogwood Valley

廁所奇遇,睇真啲原來好貼心,由左起分別係condom,鹹相,偉哥同ky。不過係我就擺返兩部賣飛機杯啦

大家去完洗手間就到我坐駕駛座

揸咗一個鐘,前面塞車,啲人仲要落曬車。後尾先知前面加固緊啲山坡,單線雙程行車緊

BC省有差唔多二百種蝴蝶,恕我孤陋寡聞,真係唔識係咩蝴蝶

由於我揸車嘅關係,我地fast-forward到下一站,Kamloops Costco!兩點幾,又是時候入油同醫下肚

Gas price: 136.9
Mileage count: 252km

黎Costco係得hotdog食,唉是但

狗食指數:5/10
條腸好能鹹,不過$1.5就算你啦

下一手當然比返老豆揸啦,左邊就係Kamloops

訓訓下,比我見到Last Spike個景點仔,大家又係落車影相嘅時候

Last Spike係加拿大太平洋鐵路連接卑詩省同東面其他省分嘅最後一口釘。喺1885年見證住太平洋鐵路嘅完工,亦都係實現咗聯邦政府對卑詩省加入加拿大聯邦嘅承諾。

當然最後一口釘就梗係象徵意義大啲啦,百幾年來都唔知換咗幾多粒釘啦。咁但係每年夏天都會有人噴下漆扮下野嘅,不過噴到咁我覺得就

冬天去嗰陣我都唔知喺度睇乜,隊長我看不到屎

睇完粒釘,又係揸車時間,呢次我地就直踩Golden。呢度已經係Rocky Mountains嘅範圍,所以後面啲山都係洛磯山脈之一

Mileage count: 447km
未update之前大家可以睇下其他19野
https://lihkg.com/thread/1158637/
已完,又係加國,不過係行山post
https://lihkg.com/thread/107449/
兩年前爛咗尾,你當我淨係去咗Scotland啦
G持
爛尾?
宜家香港水深火熱,國難當前,點有心機打文啊 等下啦
我都揸過車行呢個旅程, 不過只去到BANFF 同LAKE LOUISE
揸到HIHI
BANFF 同LAKE LOUISE 係靚的
無update左幾日
好快有
Day 2

間野原來係間法院

第一手就梗係留返比老豆揸啦,我就繼續訓

呢啲山路唔開山劈石都過唔到,真係前人種樹,後人乘涼;前人鋪路,後人揸車。。。

進入Yoho National Park(幽鶴國家公園)
題外話,我覺得呢個譯名拍得住Yosemite譯優勝美地,雖然個名係九唔搭八

隊長我看不到屎。。。
All vehicles proceeding on this road require a valid National Park vehicle permit
由於入咗國家公園嘅範圍,所有車都要買飛,或者有張通行證。而啲貨車啊嗰啲穿過國家公園範圍都要申請permit。

好似呢張

是日第一個景點:Emerald Lake
Supposedly 嗰湖係好撚藍,不過相機唔爭氣。唔緊要,回程嗰陣都有經過,而且有單反加持,大家等等

湖邊有幾間lodge,唔洗審肯定貴到仆街啦

基本上個個公園,唔理國家級定省級嘅,都係唔比玩無人機,一定係有啲撚屌做壞曬規矩

有個trading post仔賣下紀念品同租船。一個鐘七十蚊加紙,圍起四舊水港紙,一頸血

左手邊就係間trading post,過橋就係啲lodge,成個Emerald Lake就係咁上下

On the way out離開Emerald Lake,歡迎大家黎到Natural Bridge

背撚曬光屌你老母

借用下人地嘅相,真係有條橋架
Source:jstottphotography

有條橋,點會冇河呢?呢條踢馬河顧名思義就係當年有條傻西瓜比隻馬踢咗落河,連帶附近個隘口都叫做Kicking Horse Pass

條河成日望落去都係好濁咁,係因為有大量嘅石灰岩同埋唔同嘅沖積物

離開Emerald Lake同Natural Bridge,我地繼續向東行(姐係轉左)

一路都係崇山峻嶺

比動物行嘅天橋

由於時間嘅關係,我地已經黎到是日景點二:Lake Louise

真係同大家講係要黎下,最好就冬天同夏天都黎一轉,兩種唔同體會

不過預咗係會咁

山風凌厲,將湖面嘅冰吹到呢邊岸

影咗兩張相之後,老豆同我講原來午餐係喺間酒店high tea?!話係班親戚請下我地

狗食指數:0/10

五星級酒店high tea啊大佬,好似好high class咁,又煙三文魚又龍蝦。幾好食之餘仲好撚飽,邊度狗食?

食完就梗係行下鬆鬆腳,巧遇花鼠明星俱樂部真鼠版,好肥好撚cute

呢個角度就藍好多

呢個角度又唔同色,好難捉摸啊

Day2待續...
coquihalla前兩日都落完雪,六月飛霜啊
好老實講Lake Louise係勝在方便,你揸車一落車就見到。我前兩日去Joffre Lake個景差唔多,不過你要行兩三個鐘山先享受到個景
唉 好想去返次
其實係咪租車去到Alberta飛機返好啲
上lake louise的話飛calgary會近好多
個high tea 好hea
其實唔知點解好飽肚

Mount Rundle

行完Lake Louise我地就繼續向東行,喺大約50公里嘅路程黎到Vermilion Lakes。有咩睇?冇啊,老豆話座山好出名咪停低影下相

跟住我地馬不停蹄就直踩Calgary,落到去都七點幾。圖為Calgary Tower

Errrrrr

又係落唐人街食野,見到西茶啲friend

好名好名

黎到唐人街,點會冇國民黨黨部呢?

不瞞大家,今次咁遠水路黎到,其實係蔣生吩咐落叫我黎呢邊睇睇場,你估溫哥華陳浩南就淨係睇溫哥華

我其實唔係好明點解 1st Street South-East係中乜春?

狗食指數:n/a

我都唔記得好唔好食,四丸麵,正正常常啦

Calgary啲油平撚過水

第二日就係咁上下
多謝鞭策,放工就出po
等更新
我以前都喺calgary留過八年,九月去返去入山區睇靚景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞