[揀OU,悔終生]讀BBA揀恆大樹大都好過公大

51 回覆
70 Like 3 Dislike
我係過來人,好認真大家講
報恆大BBA都唔好報OU BBA
商學院基本上已經玩完
你無謂嘥錢嘥時間來到又無野學到

1. Global Immersion Program(GIP)呃錢,學費已經好撚貴,仲要唔包,你要自己比機票食宿,仲要自己坐飛機去當地會合其他學生,唔參加無得grad,已經有好多人係度投訴,但個院長一意孤行要搞落去,務求係學生身上攞到最多既錢
2.去GIP之前強制你上d濕9語文科
3.師資好有問題,讀accounting既人係度教HR,讀HR既人係度教account and finance
4.課程唔update,2019年仲用緊10幾年前既stat來教書
5.Year 1 Year 2學生已經比人當中學生看待,甚至慘過中學生,佢地全年只係上一科business course (30 credit,無考試,但要做功課同去camp係camp入面上tutorial)加2科通識,我地學生根本唔知自己學緊d乜,時間表又排到密密麻麻,我地每日都係9點一路上到夜晚8點,中間得一個鐘食飯,無day off,有d同學仲要踩到星期六上堂

奉勸大家
揀OU,悔終生
30cred一科
林浩楊可唔可以出山 po 叮噹妹相
Year 1、2好慘 真係完全唔知道自己做緊咩 痴線得一科不如唔好讀
個30 Credits會讀d咩?
真係咪撚讀成個課程design好有問題

有勁多唔撚關事既野扮係我個科既野塞左入嚟做必修科目

選修科目更加係on9中既on9,純粹為左塞夠學分推俾你,完全唔理個課程既整體平衡

利申:creative個邊既學生,鯨大真係狗也不屌大家咪入嚟
到底一個course點樣先可以有30cred
正確黎講
BBA 就唔好讀啦
出到黎
最多都係萬頭
好彩咪考到政府
唔好彩做緊保安
非專科非三大
人工三萬封頂
以前係一科5個credit,每個sem 20個credit (15係business,5係通識),起碼都會學到business唔同既內容
而家就將兩個sem既科combine做一個大科,一時讀下management,一時marketing,一時accounting咁,根本成個結構都好亂,無人知道自己學左d咩
Year 3先開始讀人地U嘅foundation course

乜撚野syllabus 嚟
Big4 捱幾年都4 萬左右
3 萬封頂?
入得ou 是撚但啦
都唔係讀書架啦
photog?
想同我能大爭第一 你鯨大未夠班
好似management咁
year 3先開始教foundation of HRM
但奇就奇在同時間要讀strategic HRM
我好亂呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞