「劉馬車」打鬥罪表證成 官不解其稱呼問:一架「車」個「車」?

113 回覆
257 Like 6 Dislike

自稱「劉馬車」的網絡紅人劉駿軒,年初在天水圍跳舞時遭一名青年取笑,雙方起爭執後動武,原本兩人均被控在公眾地方打鬥罪,但涉事青年早前獲撤控,准簽保守行為了事。至於否認控罪的劉,今日(6日)在屯門法院受審,裁判官裁定其表證成立,押後至本月25日裁決,劉續准保釋。

22歲的劉駿軒被控於今年1月5日,在天水圍銀座廣場與陳耀東非法打鬥。陳早前獲撤控,准以2000港元守行為一年了事,而劉今早開審前亦提出欲簽保了事,但控方拒絕。

控方之後傳召陳作供,他直接稱劉為「劉馬車」,裁判官聽罷大惑不解,「係咪一架車個『車』?」陳稱,當晚11時許目睹劉跳舞便嘲笑對方,雙方爭執,劉情緒激動狂叫。

及後他們走得很近,心口碰心口,劉出手將他推倒,除用頭撞他的頭,還用手指抓他,更咬致陳的額頭流血。陳出拳推開對方,雙方打成一團,維持5分鐘後由陳的朋友將兩人分開。

不過,辯方道出另一版本,指陳滿身酒氣及撩事鬥非在先,嘲笑劉之餘,還說出「冒犯人哋娘親嘅四字真言」,並指「拍得片放上網就預咗畀人X(粗口)」。辯方指,陳當時手持啤酒樽,之後出手將劉推落地,不斷出拳打其頭,令劉眼鏡飛脫。劉為掙脫才被迫用頭撞頭及咬他額頭。

陳供稱當時混亂,記不起自己有否用粗口,雖承認自己有飲酒,但不致「斷片」及行為失控:「我會講粗口,但唔會問候人哋娘親」。

控方舉證完畢後,裁判官裁定案件表證成立,劉選擇出庭作供,其自辯跟律師道出版本大致相同。裁判官聽畢雙方陳詞,押後裁決。
我都覺得應該讀劉馬"居"
馬車

On居個居
坐啦仆街
劉馬居係佢阿哥
陳耀
除用頭撞他的頭,還用手指抓他,更咬致陳的額頭流血。

痴線打交打到成個女人咁

垃圾
咁熱仲著咁厚衫
仲跪哂喺地下扮虔誠添,咁都叫真誠
果然係強姦犯
耀東哥

聽個名應該係天水圍啲大佬!!
天水圍墜天地獄獸比人拉左了
個主控官係咪無睇到佢真名叫劉駿軒
咁佢非禮嗰單野係咪另外一日再審?
係陳叫
唔係主控叫
sorry發雞盲
點先可以咬到額頭流血
我會講粗口,但唔會問候人哋娘親
繼續吹
22歲的劉駿軒被控於今年1月5日,在天水圍銀座廣場與陳耀東非法打鬥。陳早前獲撤控,准以2000港元守行為一年了事,而劉今早開審前亦提出欲簽保了事,但控方拒絕。

佢唔係23歲咩,唔通佢個出生日期1996/4/15係錯嘅
呢條搞細路仆街 快撚啲收皮啦
又係呢條戀童強姦犯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞